Naast de topmodellen onder de naam iPhone Xs en iPhone Xs Max heeft Apple ook een nieuwe iPhone aangekondigd die wat toegankelijker is voor de modale consument. Het gaat hierbij niet om de iPhone 9, maar wel om de iPhone Xr.

In tegenstelling tot de iPhone Xs en Xs Max beschikt de iPhone XR niet over een OLED-scherm, maar wel over een Liquid Retina LCD-scherm om de kosten te drukken. Qua vormfactor is de iPhone Xr kleiner dan de iPhone 8 Plus, maar door het reduceren van de schermranden is het toestel wel uitgerust met een groter 6,1-inch scherm. Om de aankoopprijs verder naar beneden te halen werd de dubbele camera van de iPhone X ook gereduceerd tot een enkele camera voor de iPhone Xr. De 7-MP camera aan de voorkant is identiek aan de camera van de iPhone Xs.

Wel erft de iPhone heel wat functionaliteiten en uiterlijke kenmerken van de iPhone X. Zaken zoals een edge-to-edge display met notch, Face ID en draadloos opladen zijn bijvoorbeeld aanwezig. Onder de motorkap beschikt het toestel over een A12 Bionic-chip, identiek aan de chip in de iPhone Xs en Xs Max. De batterij werd ook verbeterd en kan anderhalf uur langer presteren dan de iPhone 8 Plus. Het toestel is verkrijgbaar in zwart, wit, geel, koraal, blauw en rood.

Net zoals de duurdere modellen beschikt de iPhone Xr ook over dual-sim in de vorm van eSIM. Voor ons betekent dit weinig reden om enthousiast te worden, want eSim staat in onze contreien nog in zijn kinderschoenen en het is onduidelijk wanneer we van deze nieuwe technologie zullen kunnen profiteren.

Prijzen

Er werd even gehoopt dat de nieuwe iPhone budgetvriendelijk zou zijn, maar nu blijkt dat valse hoop. De goedkoopste versie gaat voor 859 euro over de toonbank. De toestellen zijn leverbaar vanaf 26 oktober.

iPhone Xr 64GB: €859,-
iPhone Xr 128GB: €919,-
iPhone Xr 256GB: €1029,-

Gerelateerde artikelen

iPhone Xs en Xs Max aangekondigd

Naar jaarlijkse traditie kon de hele wereld op 12 september weer meegenieten van de officiële onthulling van de nieuwe iPhones. Hoe zien ze eruit, welke nieuwe functionaliteiten hebben ze en vooral, hoe lang moet je ervoor sparen? Naast de iPhone Xr werden ook de iPhone Xs en iPhone Xs Max aangekondigd, toppers die je helaas een arm en een been zullen kosten.