Nieuws

AMD plaatst zonder bericht Raven Ridge H-processoren voor laptops online

Het gebeurt wel eens vaker dat producten online verschijnen zonder enige berichtgeving, al gaat het dan vaak om niet al te belangrijke producten. Of AMD dit in gedachten had voor zijn Ryzen laptop APU’s is nog maar de vraag.

Eind vorig jaar kwam AMD nog met de eerste chips, gebaseerd op de nieuwe Zen-architectuur, voor laptops. Deze U-processoren waren destijds al gebaseerd op de Ryzen desktop processoren, maar waren door het lage TDP van de APU’s niet enorm krachtig. Daardoor bleven de H-processoren uit Intel’s lineup van processoren vooralsnog buiten schot. Daar komt nu verandering in; het bedrijf heeft namelijk zonder enig bericht productpagina’s online gezet van twee nieuwe APU’s.

Het gaat om APU’s, de naam die AMD meegeeft aan alle processoren met ingebouwde grafische rekenkernen. De nieuwe processoren zijn in dit geval de AMD Ryzen 5 2600H en Ryzen 7 2800H. Beide processoren komen met vier cores en 8 cores, SMT, AMD’s versie van HyperThreading, is in dit geval dus ook aanwezig. Het verschil in kloksnelheid tussen beide processoren is verder relatief klein – zo ligt de basis klokfrequentie op 3.2 GHz voor de 2600H, waar de 2800H minimaal op 3.3 GHz zal draaien. De maximale klokfrequentie ligt wel iets hoger, 3.6 en 3.8 GHz voor de 2600H en 2800H respectievelijk.

AMD Ryzen 5 2400G en Ryzen 3 2200G

Waar de eerdergenoemde specificaties al lichtelijk wijzen naar de AMD Ryzen APU’s voor in de desktop, geeft het aantal ‘compute units’ van de Vega GPU’s het gehele verhaal weg. Geheel bevestigen doet de informatie niet, maar de kans is enorm groot dat het wel het geval is. Zo heeft AMD in de 2600H acht Vega compute units gestopt, geklokt op 1.100 MHz. Bij de 2800H zijn het er elf geworden, geklokt op 1.300 MHz. De specificaties komen op dat gebied volledig overeen met de Ryzen 2200G en 2400G APU’s voor desktops.

Het grootste verschil tussen de processoren lijkt het TDP te zijn. Bij de Ryzen 2600- en 2800H gaat het duidelijk om laptop chips; het TDP is namelijk te configureren tussen 35 en 54W. Bij de AMD Ryzen 2400G ligt het TDP vast op 65W, waar de 2200G varieert tussen 45- en 65W. Wat de prestatieverschillen zijn tussen beide varianten van de chips valt nu nog niet te zeggen, maar het is in elk geval opmerkelijk dat AMD ervoor heeft gekozen de desktop chips op deze manier om te bouwen naar krachtige APU’s voor in laptops. Het is voor nu uitkijken naar de eerste laptops met de APU’s. Wanneer deze zullen verschijnen is momenteel echter nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business