Nieuws

Toch vingerafdrukken op Belgische ID-kaart vanaf april 2019

Eerder dit jaar gaf de Privacycommissie nog kritiek op vingerafdrukken in de Belgische ID-kaart. Ondanks deze tegenstand heeft de federale regering dit plan toch doorgevoerd.

Naar aanleiding van de aanslagen in Parijs en Brussel van een paar jaar geleden werd een voorstel gedaan om vingerafdrukscans toe te voegen aan de Belgische ID-kaart. Toen bleek namelijk dat bepaalde terroristen naar hartenlust konden rondtrekken vanwege identiteitsfraude. Het duurde echter niet lang voor de Privacycommissie dit sterk afraadde, omdat het niet in lijn is met de privacywetgeving. Ook vond de commissie dat de maatregel overbodig was. Deze tegenstand blijkt echter vergeefse moeite te zijn.

Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken, heeft nu namelijk besloten om toch door te gaan met de maatregel en heeft een wetsontwerp hiervoor opgesteld. Volgens dit wetsontwerp moet iedereen die vanaf april 2019 een nieuwe Belgische ID-kaart verkrijgt zijn vingerafdrukken achterlaten. “De uitrol zal in golven gebeuren, tot iedereen gepasseerd is. Mensen zullen niet speciaal voor de afgifte van vingerafdrukken naar het gemeentehuis moeten”, aldus Jambon. Daarnaast wordt er geen databank met de vingerafdrukscans samengesteld en mag deze informatie slechts drie maanden bewaard worden, waarna deze onherroepelijk vernietigd moet worden.

Intussen heerst er reeds een algemene negatieve tendens bij de Belgische bevolking door de invoering van deze wet. Mensen zijn namelijk (terecht) nogal gesteld op hun privacy en gezien de vaak voorkomende datalekken van vandaag weet je maar nooit waar je vingerafdrukken terecht zullen komen en wat ermee zal gebeuren. Of deze tegenstand van de bevolking nog iets zal wijzigen aan deze nieuwe Belgische ID-kaart is nog af te wachten. Begeef je intussen gerust naar Facebook, Twitter of andere sociale media als je je ongenoegen hierover zou willen uiten. Op deze manier wordt het misschien mogelijk om opgepikt te worden door het hardhorige oor van de overheid.

belgiëBeveiligingeidID-kaartidentiteitskaartprivacyvingerafdrukscan

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen