Nieuws

Ook webshops hebben nu last van leveringsproblemen bij Intel, getuige de actie van een webwinkel

Sinds een aantal weken valt het op dat Intel ernstige problemen heeft met de productie van zijn 14nm procedé. Nu lijkt het ook door te werken naar leveringen, zo geeft een Nederlandse webwinkel aan.

Mocht je bezig zijn met het bouwen van je eigen computer, dan weet je waarschijnlijk wel van de mate waarin de processor van belang is voor je computer. Ook heb je dan waarschijnlijk wel gehoord van de webwinkel Azerty. Het wil nu net zo zijn dat nu precies die webwinkel ‘last’ begint te krijgen van Intels leveringsproblemen van processoren, zo blijkt wel uit een webpagina die de webwinkel online heeft geplaatst. Daar blijft het niet bij, Azerty neemt maatregelen om tekorten binnen het bedrijf tegen te gaan.

Maximum per order

Volgens de webpagina van Azerty is er besloten naar aanleiding van leveringsproblemen een maximumaantal processoren per bestelling toe te staan. Voor nu kunnen er per klant maximaal twee van elke Intel processor besteld worden – al zijn er ook uitzonderingen te vinden. Azerty geeft aan deze maatregel te handhaven tot de leveringen weer volgens plan verlopen. Ook heeft Azerty besloten de maatregel op lopende orders van klanten toe te passen, daarmee zullen er dus klanten zijn die minder processoren zullen ontvangen dan verwacht.

De schaarste kwam een tijdje geleden al aan het licht toen HP zijn klanten informeerde over beperkte leveringen door schaarste bij Intel. De schaarste is het gevolg van problemen op Intels 14nm procedé. Verwacht werd dat de meeste producten al zouden zijn overgeschakeld naar 10nm waardoor er ruimte vrij zou komen voor andere producten op het 14nm procedé. Dit blijkt nu helaas niet zo te zijn, het 10nm procedé loopt inmiddels al jaren achterop schema en verschijnt nu waarschijnlijk pas eind 2019 op de markt.

Oplossingen

Om aan de gestegen vraag van het 14nm procedé te kunnen voldoen, besloot Intel om een deel van de productie om te schakelen naar Vietnam. Ook wordt er door Intel één miljard geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe productiefaciliteiten. Waar de omschakeling naar Vietnam een oplossing is die al op de korte termijn in werking treedt, is het nog maar de vraag of de investering op tijd het gewenste resultaat zal veroorzaken.

Vooralsnog blijft het leven met de schaarste die aan het ontstaan is, evenals prijzen van processoren die bij webwinkels als Azerty in razendsnel tempo stijgen. Zo was de Intel Core i7-8700K eerder nog voor 350 euro te koop, inmiddels is de minimumprijs al gestegen naar 500 euro. Een vergelijkbare stijging in prijs is ook bij veel andere processoren te zien. Wanneer en of de stijgingen op zullen houden, daar is nog geen zicht op.

14nm procedéintelintel core

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals