Gigabyte Aorus NVLink RTX 2080

Nvidia bracht in augustus de RTX-familie van GPU’s op de markt, daarvan zijn de RTX 2080 en RTX 2080 Ti inmiddels verschenen. Deze hebben ook nieuwe NVLink SLI-bridges, Gigabyte heeft daar nu een eigen ontwerp van gemaakt.

Tot voorkort werden nog altijd de bestaande high-bandwith SLI-bridges gebruikt. Het nadeel daarvan was dat de overdrachtssnelheid behoorlijk beperkt was, daardoor kwam er in de loop van de jaren een einde aan 3- en 4-way SLI. De opbrengsten uit deze configuraties waren voor de eindgebruiker simpelweg te laag, deels ook omdat ontwikkelaars van games niet geïnteresseerd waren om dit te ondersteunen. Met de recent gelanceerde RTX 20xx kaarten komt er een nieuwe techniek voor SLI. Het verlies van de ‘oude’ SLI-bridges wordt nu opgevangen door nieuwe NVLink bridges van onder andere Asus, Gigabyte en Nvidia.

De nieuwe connector is een stuk breder en heeft zelfs iets weg van een PCIe connector, dat is niet het geval. Sterker nog, de verbindingssnelheid via NVLink is een stuk hoger dan de snelheid van PCIe 3.0, aldus Nvidia. Om deze extra snelheid over te brengen zijn ook nieuwe SLI bridges nodig – Nvidia heeft de SLI-branding helaas nog niet opgedoekt om verwarring te voorkomen… Nvidia heeft nu zijn eigen variant van de NVLink bridges, deze zijn los te koop zijn, al zit daar wel een behoorlijk prijskaartje aan. De standaard NVLink SLI-bridge laat je portemonnee ongeveer 80 euro lichter achter. Recentelijk kwam Asus nog met de eerste gemodificeerde SLI-bridge, deze onthulling wordt nu opgevolgd door een NVLink SLI-bridge uit de fabrieken van Gigabyte onder de Aorus merknaam.

Gigabyte Aorus

Heel bijzonder zijn de NVLink bridges van andere merken niet, zo wordt er vaak wat gewijzigd aan het design. Daar ligt namelijk wel een duidelijk verschil tussen de oude SLI-variant en NVLink – er zijn geen verschillen meer in bandbreedte tussen de verschillende SLI-bridges. In principe zijn het stuk voor stuk bridges uit de fabrieken van Nvidia waar een eigen merknaam op gedrukt wordt. Ook voegt Gigabyte de nodige RGB-verlichting aan de NVLink bridge toe, dit is te bedienen via de Gigabyte RGB Fusion software. De bridge is verkrijgbaar in een variant met 3 of 4 sloten en heeft een adviesprijs van 80 dollar meegekregen, daarmee is de bridge dus niet duurder dan de variant van Nvidia zelf.