Nieuws

VS wil wetgeving zelfrijdende auto’s versoepelen

Het Amerikaanse Ministerie van Verkeer wil vaarwel zeggen tegen de verplichting om een stuur en pedalen in een wagen te hebben en zet zo een eerste stap naar een geautomatiseerde toekomst.

Het spreekt nog altijd tot de verbeelding, wagens waar je enkel maar hoeft in te stappen om je vervolgens naar je bestemming te laten rijden. Momenteel zien we wel steeds vaker autonome voertuigen rondrijden, maar die zijn nog steeds uitgerust met een stuurwiel, pedalen en in de meeste gevallen een bestuurder die een oogje in het zeil moet houden. In de VS gaat men de beperkingen rond zelfrijdende auto’s nu aanpassen met het oog op de toekomst.

Een motorvoertuig bevat spiegels, een stuurwiel en pedalen, anders mag het niet op openbare wegen rijden, zo staat momenteel in de Amerikaanse regels voor verkeersveiligheid. Allemaal dingen die je eigenlijk niet nodig hebt in een zelfrijdende auto. Het Ministerie van Verkeer in de Verenigde Staten wil daar nu verandering in brengen en diende een een voorstel van 80 pagina’s in om die wens te ondersteunen.

Veiligheid blijft nog steeds prioriteit nummer 1, maar het ministerie beseft ook dat veel van de huidige wetten niet flexibel genoeg zijn om deze nieuwe vormen van technologie toe te staan en dat deze dus aangepast moeten worden. Ze beloven hierbij om neutraal te blijven wanneer het over nieuwe technologieën gaat en willen dat het publiek, en niet de overheid, beslist welke vormen van transport zij willen nemen. Verder zal er vanuit het ministerie een proactieve investering komen om een geautomatiseerde toekomst te ondersteunen, zonder daarbij af te doen aan de vrijheid van de Amerikanen om hun eigen voertuigen te besturen als zij dat willen. Zo gaat dat immers in de VS.

Wij vragen ons alvast af wanneer Europa zal volgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business