Nieuws

De OPPO Find X en R7 sjoemelen ook in benchmarks, aldus UL Benchmarks

Fabrikanten willen al jaren de beste scores halen in benchmarks. Merken zoals Samsung en Huawei werden daar al eerder al voor aan de schandpaal genageld. Ditmaal gaat OPPO de fout in, zo meldt UL Benchmarks naar aanleiding van eigen onderzoek.

Niet al te lang geleden werd Huawei nog aan de schandpaal genageld nadat het bedrijf had gerommeld aan zijn software: deze kon namelijk benchmarks herkennen waarna de processor volledig zou worden opgeschaald. UL Benchmarks, de ontwikkelaar van de welbekende 3D en PC Mark benchmarks, haalde de scores van Huawei uit de ranglijsten. Lost Huawei het op, dan worden de nieuwe scores teruggeplaatst. Nu is al veel langer bekend dat niet enkel Huawei sjoemelt met benchmarks – vrijwel elke grote fabrikant heeft wel eens gesjoemeld met benchmarkscores. Zo ook OPPO, dat blijkt nu uit een bericht van UL Benchmarks.

Het vermoeden van sjoemelen kwam allereerst uit de hoek van Tech2 die naar aanleiding van eigen onderzoek ondervond hoe OPPO met de Find X sjoemelt om de scores hoger te kunnen houden dan die van zijn directe concurrenten. Bij het melden van deze vermoedelijke misleiding van OPPO is UL Benchmarks nagegaan of het vermoeden bij Tech2 klopt. Tegelijkertijd heeft het bedrijf een toestel van OPPO getest dat het bedrijf al had liggen, de OPPO R7. Deze testen zijn uitgevoerd met de ‘standaard’ 3D Mark applicatie uit de Google Play Store, evenals een privévariant van de benchmarkapplicatie. Uit de testen bleek dat de scores met de gratis verkrijgbare versie in de Play Store tot wel 40 procent hoger liggen dan bij de privévariant.

Slim opschalen, sure…

OPPO lijkt toe te geven dat het bedrijf heeft gesjoemeld met software. Tegelijkertijd zegt het dat games op een vergelijkbare manier een boost ontvangen, tijdens deze boost zou de SoC naar zijn maximale klokfrequentie worden gebracht om de beste prestaties te verkrijgen. Dit zou ook het geval zijn als de gebruiker het scherm heel vaak aanraakt, al is de vraag waarom dat nodig zou zijn – een standaard governor schaalt wel op bij meer aanrakingen, maar niet zoals dat bij een game nodig zou zijn.

 

Niet geheel verrassend zijn deze argumenten ook weer snel onderuit te halen zodra de scores van UL Benchmarks’ interne benchmark erbij worden gepakt. Als er daadwerkelijk opgeschaald zou worden bij games, dan zou dit ook met de benchmarks moeten gebeuren. Duidelijk is dus dat in elk geval de OPPO Find X en OPPO R7 opschalen zodra er een benchmark draait, daarmee zijn de scores onbruikbaar, en zijn deze verwijderd uit 3D Mark. Of OPPO deze problemen ook aan gaat pakken is niet bekend, eerdere fabrikanten die van het sjoemelen met benchmarks werden beschuldigd, losten niet veel later alle problemen op.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business