Nieuws

Microsoft Surface Pro 6 is haast onmogelijk om te repareren, aldus iFixit

Tijdens het Surface-evenement van Microsoft kwam de Amerikaanse softwaregigant met de Microsoft Surface Pro 6. Een 2-in-1 tablet die nu ook nog eens zeer moeilijk blijkt om te repareren.

Microsoft kwam recentelijk tijdens zijn Surface-evenement met de ‘vernieuwde’ Microsoft Surface Pro 2-in-1-tablet-en-laptopcombinatie. Al voor de lancering werd duidelijk dat het bedrijf de onthulling van een geheel vernieuwde Surface Pro tot aan 2019 zou laten wachten. Vooralsnog was dan ook enkel bekend dat Microsoft een verandering had aangebracht op het gebied van de processor. Zo is de behuizing, anders dan een nieuwe kleur voor de Surface Pro 6, totaal niet veranderd. IFixit onderzocht hoe het zit met de rest van de interne hardware, en of het nog altijd een ramp is om Microsoft Surface-producten te repareren.

Zoals gezegd, is de tablet qua behuizing en de aanwezige poorten totaal niet gewijzigd, dat wordt ook duidelijk als iFixit de 2-in-1-tablet bovenop de vorige generatie Microsoft Surface Pro legt. Wel geeft de website aan dat Microsoft de Surface Pro 6 een upgrade heeft gegeven voor de gebruikte lijm in de tablet, een wat dat betreft onnodige stap… Als de lijm eenmaal los is gekomen verschijnt allereerst het beeldscherm. Deze lijkt volgens iFixit aardig op een beeldscherm dat eerder nog op de Surface Pro 5 terug te vinden was en komt uit de fabrieken van LG.

Na lijm ook wat Torx-schroeven

Wat volgt na een bak vol met lijm zijn standaard Torx-schroeven die de rest van de onderdelen op hun plaats weten te houden. Zonder schroeven weg te halen, is al te zien dat Microsoft dit jaar nog wat meer tijd heeft gestoken in het ontwikkelen van het passieve koelingssysteem voor de processor. Dit jaar zijn er vier processor cores aanwezig, ten opzichte van twee cores die vorig jaar nog verschenen met de Surface Pro 5. Dit komt door de wisseling naar 15W chips van de 8e generatie Intel Core-processoren, waar de oude modellen nog gebruik maakten van de 6e of 7e generatie Intel Core-processoren. Om de hitte beter op te kunnen nemen zijn er grafiet-headspreaders gebruikt op onder andere de processor, in tegenstelling tot de koperen headspreader van vorig jaar.

De nieuwe kleur van de Microsoft Surface Pro 6, Matte Black.

Helaas zit er onder de batterij wel weer een ongelofelijke hoeveelheid lijm om deze vast te houden aan de behuizing. Ook missen er zogenoemde ‘pull tabs’ om de batterij gemakkelijker uit de behuizing te halen, een gemiste kans voor Microsoft. Dat geldt overigens ook voor het RAM-geheugen en het opslaggeheugen wat nu gesoldeerd zit op het moederbord. Al met al is de beoordeling van iFixit niet mals, al was dat vorig jaar niet anders: de Microsoft Surface Pro 6 krijgt een 1/10 als ‘repareerscore’. Met andere woorden: de tablet is vrijwel niet te repareren voor gebruikers zonder iets te slopen. Ook is het moeilijk om onderdelen, zoals de batterij, te vervangen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business