Nieuws

Samsung Displays werkt toe naar het einde van ‘notches’ in beeldschermen

Samsung Displays – de tak van Samsung die verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van technieken voor beeldschermen – lijkt druk bezig te zijn met technieken om toekomstig gebruik van de notch af te kunnen wenden.

Als je als smartphonefabrikant nog geen smartphones met notch hebt, dan moge het duidelijk zijn dat je nog niet met de ontwikkelingen mee bent gesprongen. Samsung is opvallend genoeg een van de fabrikanten die zich zo minimaal als mogelijk bezig probeert te houden met notches, de smartphonefabrikant heeft dan ook nog geen smartphone met een notch uitgebracht. Tijdens een recente OLED Forum-conferentie sprak Samsung over de toekomst van OLED-schermen waar steeds meer technieken achter verborgen zullen gaan. Het bedrijf heeft niet specifiek over notches gesproken, maar lijkt er snel een definitief einde aan te willen brengen.

UPS… nee, niet van de post

In zijn totaliteit besprak Samsung Displays vier verschillende technieken om steeds meer sensoren aan het beeldscherm te verbinden. Mogelijk is de UPS, ofwel Under Panel Sensor, nog wel het meest innovatieve waar Samsung over heeft gesproken. Waar de camerasensor nu altijd boven het scherm moet zitten, omdat deze niet door het scherm heen kan kijken, wilt het Koreaanse bedrijf dat met de UPS oplossen. Dat neemt ook gelijk een van de belangrijkste punten weg waarom de notch nog nodig zou zijn, Samsung zegt overigens dat andere sensoren ook onderdeel zijn van de ontwikkeling. Het gaat daarbij om lichtsensoren en bijvoorbeeld nabijheidssensoren.

Ook is Samsung bezig met de ontwikkeling van de FoD, ofwel Fingerprint on Display. Dat is niet geheel nieuw meer, zo zagen we dit al bij telefoons van Vivo en OPPO. Maar recentelijk bracht Huawei nog de Mate 20 Pro uit, de eerste telefoon in Westerse markten met een in-display vingerafdrukscanner. Daar komt nog bij dat OnePlus binnen korte tijd ook nog een vingerafdrukscanner onder het scherm in de OnePlus 6T zal zetten. Samsung is er dus zeker niet als eerste bij, mogelijk dat ze wel de beste uitvoering hebben – al blijft dat nog altijd even afwachten.

HoD en SoD

Naast het verbergen van steeds meer belangrijke sensoren onder het scherm wilt Samsung waarschijnlijk ook de haptische feedback verbeteren bij het gebruik van de telefoon, daar staat Samsung Displays’ Haptics on Display voor. Volgens de slides van de presentatie, te zien in de tweet, wilt Samsung dat mogelijk gaan gebruiken om gameknoppen te simuleren op een telefoon – en zo de game-ervaring te kunnen verbeteren. De laatste toevoeging die Samsung wilt brengen aan zijn OLED-schermen is Sound on Display. Mogelijk dat het bedrijf daarmee weg wilt doen met de speaker aan de bovenkant van het scherm. Ook zou het kunnen zijn dat SoD een volledige vervanging gaat zijn voor de speakers van je telefoon. Hoe deze techniek zal gaan werken, is niet onduidelijk, andere fabrikanten brachten geluid naar het beeldscherm door middel van piezo-trilmotoren – dat is dan enkel bedoeld om telefoongesprekken mee te voeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business