Het is altijd de vraag waar de naamgeving van de iPhones voor staat. De iPhone XS en XS Max zijn nog enigszins te begrijpen, maar waar staat de XR voor?

XR staat helemaal nergens voor, zo blijkt uit een interview van Engadget met Phil Schiller, Apple’s onderdirecteur van marketing. Meer zelfs, achter geen enkele van de gekozen letters voor de naamgeving zou een betekenis schuilgaan. De X staat uiteraard wel voor 10, maar de R is volledig uit de lucht gegrepen.

Het achtervoegsel ‘S’ werd voor het eerst gebruikt bij de iPhone 3GS. Phil Schiller verscheen toen op het podium en verklaarde dat de S voor ‘Speed’ stond. Met de iPhone 4S claimde Tim Cook dat de S deze keer stond voor ‘Siri’ toen de digitale assistent van Apple voor het eerst te vinden was op een iPhone. Dat was meteen de laatste keer dat Apple een reden opgaf voor de S-naamgeving.

Voor Phil Schiller hebben de achtervoegsels wel degelijk een andere connotatie. Hij houdt zelf namelijk van auto’s en bij sportwagens worden de letters R en S vaak gebruikt voor speciale edities. Denk bijvoorbeeld aan de Porsche 911 R of de Mercedes S-klasse.

Er lijkt dus niet meteen een betekenis schuil te gaan achter de iPhone XR, behalve dat je hem zou kunnen associëren met een sportwagen.