Nieuws

OPPO geeft aan te gaan stoppen met het valsspelen in benchmarks

Er valt genoeg te sjoemelen met auto’s, maar ook smartphonefabrikanten weten prima hoe ze het beste gebruik kunnen maken van sjoemelsoftware. OPPO zegt er op terug te komen en gaat aanpassingen uitvoeren aan de software.

Na Huawei werd ook OPPO vorige week betrapt op het valsspelen in benchmarks door het bedrijf achter onder andere 3D Mark en PC Mark, UL Benchmarks. Het bedrijf was ingelicht door Tech2 over resultaten die in grote mate afweken van concurrenten. De resultaten werden met toeziend oog van 3D Mark onderzocht met onder andere een applicatie die UL Benchmarks op de achtergrond ontwikkelt om valsspelers te ontdekken. OPPO bleek dus een valsspeler, maar gaf juist aan dat de telefoon slim zou opschalen… juist. Daar is de Chinese smartphonefabrikant vandaag op teruggekomen, ook zegt het bedrijf dit met een update op te gaan lossen.

In de testen van UL Benchmarks werd de theorie van OPPO al snel ontkracht, de interne applicatie toonde namelijk scores die tot 40 procent lager liggen dan de scores die uit de 3D Mark app komen die in de Google Play Store staat. Geen verrassing, in de verklaring die het bedrijf vandaag aan Tweakers heeft gegeven wordt vermeld dat er inderdaad sprake is van “application software package name detection.” Met andere woorden, OPPO gebruikt zijn software om benchmarks te herkennen en deze vervolgens meer rekenkracht voor te schotelen. Volgens het bedrijf geldt dit overigens niet alleen voor benchmarks, ook games zouden voordelen hebben van de ‘slimme’ detectie.

Waarom speelde OPPO vals?

OPPO heeft in de verklaring ook nog een reden gegeven waarom er meer rekenkracht beschikbaar komt, volgens het Chinese bedrijf schaalt de SoC niet voldoende op als er geen aanrakingen zijn met het scherm, wat meestal het geval is met benchmarks, waardoor de testen niet dezelfde ervaring zullen bieden als ‘echte’ games. Ook zou het nodig zijn om kwaadwillende applicaties te weren die zonder reden meer rekenkracht willen en daarmee de batterij leeg trekken. Dat zou dus al betekenen dat games die niet door OPPO werden opgelijst minder zouden presteren in vergelijking met games die wel in de lijst terecht kwamen.

OPPO detecteerde ‘package names’ om vervolgens de SoC een schop onder zijn kont te geven.

Gelukkig blijft het niet zo, zo staat in het statement. De automatische herkenning via de ‘package name’ van een applicatie gaat dus verdwijnen. Om de gebruiker toch de optie te geven meer rekenkracht te gebruiken komt er een ‘Performance Mode’ die door de gebruiker handmatig in de schakelen is. Let wel, je batterij zal waarschijnlijk een stuk vlotter leeglopen met de performance mode. Wanneer OPPO van plan is om de nieuwe functie uit te rollen is onbekend, dat geldt ook voor welke telefoons de update zullen ontvangen – dat zal waarschijnlijk niet zo zijn voor elke telefoon die de ‘sjoemelsoftware’ bevat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business