Nieuws

Kwartaalcijfers AMD tonen aan dat het bedrijf aandeel van Intel weet weg te snoepen

AMD heeft een goed kwartaal achter de rug. Vooral op de consumentenmarkt weet het bedrijf met zijn nieuwe Ryzen-platform goed te boeren. Ook de Epyc-processoren voor de servermarkt lijken een positieve bijdrage te leveren aan AMD’s omzet.

In februari 2017 kwam AMD voor het eerst op de markt met een Ryzen-processor. Waar het bedrijf voorheen vaak moest toegeven aan concurrent Intel op het gebied van prestaties is dat inmiddels al niet meer zo. In plaats daarvan presteren de chips van AMD zelfs beter dan deze van Intel – vooral de prijs tot prestatieverhouding van AMD’s processoren bieden Intel stevige concurrentie. In juni van hetzelfde jaar kwam AMD ook met nieuwe processoren voor de zakelijke markt, de AMD Epyc processoren. Al met al lijkt het een succesvolle operatie voor AMD gezien de positieve kwartaalcijfers die het bedrijf vandaag wist te delen over het 3e kwartaal.

Om te beginnen, is de omzet van AMD sterk gestegen tot 938 miljoen dollar, omgerekend, is dat een kwartaalomzet van ongeveer 824 miljoen euro. Ook Year On Year (YoY) is dat een behoorlijke stijging van zo’n 12 procent, in vergelijking met het vorige kwartaal is dat wel een daling van 14 procent. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de dalende verkopen van gpu’s voor het mijnen van cryptocurrencies. Nvidia voelt precies dezelfde daling gezien de volledige markt van gpu’s voor het mijnen is ingestort, sindsdien zijn de prijzen van gpu’s door de lagere verkoop ook naar een ‘normaler’ niveau gedaald. De dalende verkopen van gpu’s zijn enigszins goedgemaakt door de gestegen verkopen van Ryzen processoren, al is het maar vanwege de gestegen prijs van Intels processoren door het 14nm debacle.

Ook groei in het zakelijke segment

AMD’s Enterprise, Embedded en Semi-Custom chips zijn vooralsnog minder belangrijk in het plaatje van de omzet in vergelijking met de markt van consumentenchips. Zo is ook te zien in de omzet die geboekt wordt in deze markt, die ligt op 715 miljoen dollar, omgerekend 628,2 miljoen euro. Year On Year (YoY) boekt AMD hier een verlies van vijf procent, maar vergeleken met het vorige kwartaal laat AMD positieve resultaten zien met een omzetstijging van zeven procent. De daling YoY is ingezet door lagere inkomsten van Semi-Custom chips voor bijvoorbeeld consoles, maar ook een lagere opbrengst van IP heeft bijgedragen aan de daling.

Tegelijkertijd laat de zakelijke markt een stijging zien in de verkopen, wat nu ook de omzetstijging tussen de kwartalen in kan kleuren. AMD heeft met de Epyc processoren een duidelijke concurrent voor Intels Xeon-chips. Deze vooruitgang zal volgend jaar waarschijnlijk nog verder worden ingezet. Op dat moment zal het bedrijf namelijk de eerste generatie van AMD’s 7nm procedé introduceren op het AMD Epyc 2-platform. De CEO van AMD, Lisa Su, heeft geen vermelding gemaakt over een mogelijke introductie van AMD’s derde generatie Ryzen chips. Of deze nieuwe processoren ook gebruik zullen maken van het nieuwe procedé is nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business