Google Recaptcha

Recaptcha is mogelijk wel het vervelendste aan het bezoeken van een website – wie heeft er immers zin om letters te ontcijferen. Google brengt nu een derde versie uit die menselijke interactie vrijwel volledig moet elimineren.

Advertentie

Google brengt al haast sinds jaar en dag de welbekende Recaptcha uit voor websites, deze verschijnt vooral bij het inloggen op websites en/of het aanmaken van een account. Het doel is om bots te stoppen met het gemakkelijk aan kunnen maken van accounts, of juist om de bots te stoppen met het hacken van accounts door constant te blijven raden wat het wachtwoord is – al kan dat natuurlijk ook wel op een andere manier worden opgelost. V1 van Recaptcha werd in maart dit jaar nog opgevolgd door de tweede versie, inmiddels is het al tijd voor V3, al is de kans groot dat V2 nog wel zal blijven bestaan.

reCAPTCHA V3 - Versie 3.0
Per pagina is terug te zien in hoeverre er sprake is van verzoeken met een hoog of laag risico.

Iedereen kent Recaptcha waarschijnlijk wel, het vervelende regeltje dat je moet invullen zodra je een formulier hebt ingevuld. Ten tijde van V1 ging het nog om letters die moeilijk leesbaar waren die je als gebruiker moest ontcijferen – soms nog een haast onmogelijke taak om heel eerlijk te zijn. Met V2 kwam daar al verandering in; voor Recaptcha V2 moet eenieder namelijk de gegeven omschrijving herkennen in de beelden en de juiste beelden aanvinken die aan de omschrijving voldoen. Als je helemaal klaar bent met de Recaptcha-velden, dan is er goed nieuws: V3 brengt daar nu een einde aan, en verzet juist al het werk naar de achtergrond door middel van artificiële intelligentie.

Geen menselijke interactie

Met Recaptcha V2 werd al duidelijk dat Google een einde aan het breien was aan de menselijke interactie. In veel gevallen is het namelijk al mogelijk om op de ‘Ik ben geen robot’ knop te klikken, waarna het een vinkje verschijnt. Recaptcha V2 hield namelijk al rekening met het vertoonde gedrag op de website om te bepalen of je wel of niet hoeft te bevestigen dat je een mens bent. In de nieuwe API die beschikbaar is voor Recaptcha V3 brengt de zoekgigant een zogenoemde Action-tag. Daarmee krijgen beheerders van websites te zien in hoeverre er activiteit van bots is, en ook vooral op welke pagina’s deze activiteiten plaatsvinden om zo het risico voor de website te berekenen.

reCAPTCHA V3 - Versie 3.0 - 2
Onderin de grafiek is de score terug te vinden, met links het aantal verzoeken per score.

Deze score – een score die ligt tussen de 0 en 1 – krijgt de beheerder ook te zien. Vervolgens kan de beheerder een score instellen waaronder gebruikers van de website zijn vrijgesteld van het bieden van verdere verificatie. Natuurlijk kan het zijn dat de beheerder deze score zo instelt dat haast elke gebruiker door de verificatiefase moet, al is dat natuurlijk niet de bedoeling van Recaptcha V3. Voor nu is het afwachten tot beheerders de nieuwste versie implementeren. Gezien de snelheid waarmee V2 tot leven is gekomen, kan dat ook nog wel even gaan duren. Ook lijkt het erop dat V2 blijft bestaan naast V3, al was met de komst van V2 al te zien dat er geen lang leven meer was beschoren aan V1.

Advertentie