Nieuws

Apple Mac Mini officieel: eindelijk een grote refresh na vier jaar

In 2014 kwam Apple voor het laatst met een nieuwe Mac Mini. Anno 2018 is het tijd voor een vernieuwing, zo liet ook Apple zien. De interne hardware heeft een behoorlijke aanpassing ontvangen.

Op dinsdag heeft Apple dan ook eindelijk de nieuwste variant van de Apple Mac Mini op de markt gebracht. Dit gebeurt vier jaar nadat de vorige generatie op 16 oktober 2014 werd gelanceerd, dat maakt ook wel dat de minicomputer aan een grote hardwarematige upgrade toe was. Aan het uiterlijk is vrij weinig aangepast, maar de interne hardware is niet meer wat het was. Dat is een positief punt, want de computer is ditmaal een stuk krachtiger geworden – waarmee het nu ook daadwerkelijk een concurrent kan zijn voor de krachtigere Windows desktops.

Om maar gelijk met de zaken op tafel te komen. Apples nieuwe Mac Mini bevat ditmaal geen dual-core processoren meer zoals in 2014 nog de gewoonte was. In plaats daarvan maakt Apple ruimte voor nieuwe quad-core en zelfs hexacore 8e generatie Intel Core-processoren. Er wordt ook geen gebruik gemaakt van ‘mobiele’ onderdelen, maar het zijn juist volledige desktop processoren. Apple maakt verder geen geintje van de Mac Mini, zo is er optioneel de keuze om tot 64 GB RAM-geheugen te configureren in de Mac Mini, het basismodel begint bij 8 GB RAM. Daartussen zitten nog versies van 16 GB en 32 GB. Om nog even op het geheugen-front verder te gaan, want ook daar heeft Apple een upgrade uitgevoerd, er is voor gebruikers de keuze om tot 2 TB SSD-opslag te nemen in de Mac Mini. Voor de beveiliging van de Mac Mini is Apples T2 beveiligingschip aanwezig, dezelfde chip is terug te vinden in de Macbook Air die Apple vandaag heeft gelanceerd.

Poortselectie

Niemand zal zich zorgen hoeven te maken dat er te weinig poorten zitten op de Mac Mini – tenzij je meer dan twee USB-A poorten nodig zou hebben. Verder zitten er namelijk vier Thunderbolt 3-poorten op de Mac Mini, allemaal in een USB-C vormfactor. Daarmee is het mogelijk om 5K-monitoren aan te sluiten, al is er natuurlijk ook een ‘standaard’ HDMI-aansluiting aanwezig mocht je monitor nog geen ondersteuning bieden voor USB-C. Als laatste bevat de Mac Mini nog een zeer welkome Ethernet-aansluiting, optioneel is het mogelijk de aansluiting een upgrade te geven tot een maximale snelheid van 10 GB/s.

Als dat allemaal zeer goed klinkt, dan is het nog even afwachten tot je hem kan aanschaffen. In Amerika is de minicomputer vanaf 7 november verkrijgbaar voor een adviesprijs van 799 dollar (899 euro, en 11 november voor de Benelux), al krijg je daarvoor wel het basismodel. In het basismodel krijg je de beschikking over een Intel Core i3, 128 GB aan SSD-opslag en 8 GB RAM-geheugen. Er is ook nog een tweede model voor 1.249 euro, je krijgt dan een upgrade naar een snellere Intel Core i5 en 256 GB SSD-opslag.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business