Nieuws

Flickr wijzigt opslaglimiet voor ‘gratis’ gebruikers van 1 TB naar 1.000 foto’s

Flickr biedt nog altijd 1 TB aan gratis opslag voor zijn gebruikers. Met de nieuwe eigenaar gaat dat echter snel veranderen. In een persbericht staat dat het per februari 2019 gaat veranderen, al mocht dat al niet als een verrassing komen.

Misschien even goed om eerst even uit te leggen wat Flickr is, want het zou bijna zo zijn dat je eerst moet opzoeken wat je eigenlijk met Flickr kan doen. Maar goed, met Flickr kan je foto’s en video’s delen door deze bijvoorbeeld in een fotoalbum te plaatsen. Alhoewel steeds minder consumenten gebruikmaken van Flickr door de opkomst van diensten zoals Google Drive, bleef het toch altijd een favoriet voor de gebruikers die veel foto’s moesten opslaan. Tot nu gaf het bedrijf namelijk aan iedereen tot wel één TB aan gratis opslag – in vergelijking, Google Drive biedt zijn gebruikers 15 GB aan gratis opslag. Aan de uitgebreide hoeveelheid gratis opslag komt nu een einde, zo geeft het nieuwe moederbedrijf SmugMug aan.

 

In april werd Flickr al overgenomen door SmugMug van oud-eigenaar Yahoo, nog zo’n bedrijf dat al jaren geleden in de vergetelheid is geraakt. Onder Yahoo kregen alle gebruikers dus een enorme hoeveelheid opslagruimte tot hun beschikking, maar met SmugMug komt daar na bijna een volledig jaar een einde aan in februari 2019. Het is een eerste wijziging die het moederbedrijf nu door gaat voeren, zo staat ook vermeld in het bericht dat Flickr erover heeft gepubliceerd. Het maakt ook duidelijk waarom er een einde komt aan de ‘gratis’ dienst: “Gratis diensten zijn helaas zelden echt ‘gratis’. Gebruikers betalen met hun data, of met de tijd die ze op het platform besteden. Wij bieden liever een zo transparant mogelijke dienst aan.” Met andere woorden, om te voorkomen dat SmugMug met je data aan de haal moet om winst te maken, limiteert het bedrijf de ‘gratis’ opslag.

Van 1 TB naar 1.000 foto’s en video’s

In het bericht is te lezen dat vanaf februari 2019 de opslag definitief gelimiteerd zal worden tot 1.000 foto’s. Dit geldt overigens ook voor de gebruikers die nu mogelijk 1 TB aan foto’s op het platform hebben staan. SmugMug zet er ook nog wat extra druk achter – als gebruikers niet voor 1 februari 2019 1.000 of minder foto’s en video’s hebben, dan worden er bestanden verwijderd. Dit zal gebeuren met het First in First out principe, foto’s die je als eerst hebt geüpload zullen dus ook als eerste verdwijnen. Vanaf 8 januari zal Flickr het al onmogelijk maken voor gebruikers met meer dan 1.000 foto’s en video’s om er nog meer te uploaden.

 

Flickr komt ook met een aangepaste Flickr Pro voor gebruikers die toch meer opslag en functies nodig hebben. Om te beginnen is de hoeveelheid opslag onbeperkt, ook komen er meer mogelijkheden om video’s terug te kijken, als laatste kan je met Flickr Pro zonder advertenties door het platform gaan browsen. Er zit overigens wel een prijskaartje aan van 50 dollar per jaar – al is dat niet eens zo gek gezien de kosten die een platform zoals Google, Dropbox of Apple je zou vragen om foto’s en video’s op te slaan. Al kan je bij de drie laatstgenoemde diensten natuurlijk ook andere bestanden opslaan.

flickrfotosontspanningvideos

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen