Nieuws

Western Digital draait productiekraan NAND-geheugen dicht om prijsdalingen te stoppen

De prijzen van SSD’s dalen al voor langere tijd. Zeer gunstig voor alle consumenten die op zoek zijn naar een goede SSD. Voor fabrikanten zoals Western Digital levert het echter een minder positief beeld op.

NAND-geheugen is momenteel een van de meestgebruikte geheugensoorten voor bijvoorbeeld telefoons en SSD’s, die dan vaak weer terecht zullen komen in laptops en desktops. Gezien de enorme vraag de afgelopen jaren liepen de prijzen van NAND-geheugen enorm op, tot dat de vraag inzakte maar bedrijven al wel de capaciteit flink hadden uitgebreid. Western Digital (WD) is een van de bedrijven die zijn capaciteit flink heeft uitgebreid, al lijkt het er nu op dat het de productiecapaciteit niet meer nodig gaat hebben. WD zal de productie nu namelijk weer verlagen, net als Samsung en SK Hynix eerder al hebben gedaan met hun NAND-geheugen.

Dat de vraag nu dusdanig is verminderd heeft grote gevolgen voor de prijzen die Western Digital kan vragen voor zijn geheugen. Of dat nu is voor verkoop aan andere partijen, of het verkopen van zijn eigen SSD’s. Om deze prijsdalingen te stillen zette Samsung eerder al productielijnen gedeeltelijk stil, net als de grote concurrent SK Hynix. Western Digital deed eerst echter nog een opvallende investering, in een samenwerking met Toshiba opende het een nieuwe fabriek, dit was nog voordat de kwartaalcijfers bekend werden. In een bespreking van de kwartaalcijfers werd namelijk duidelijk dat het bedrijf nog ‘slechts’ 511 miljoen aan winst maakte, dat is een opvallend laag cijfer vergeleken met de winst die het bedrijf eerder nog wist te creëren. Deze winstdaling wordt dus grotendeels toegeschreven aan de lagere vraag en verkoopprijzen.

WD onderneemt actie

Western Digital laat het er niet bij zitten, om een verdere prijsdaling tegen te houden gaat het mee in de acties van Samsung en SK Hynix. Om te beginnen stopt het bedrijf met verdere investeringen in zijn productiefaciliteiten voor NAND-geheugen. Ook heeft het bedrijf aangegeven het aantal wafers dat uit de fabrieken komt flink te verlagen. Volgens de CEO van WD, Steve Milligan, moet dat tot een bit-output leiden die tot 10- of zelfs 15 procent lager ligt. Met het hoge aantal bits wat fabrikanten hedendaags in een chip verwerken is dit een enorme vermindering van het totaal aantal chips dat uit de fabriek zal gaan rollen. In hoeverre dit direct effect zal hebben is niet bekend, de algehele markt voor NAND-geheugen blijft nog altijd oververhit – de vraag ligt nog altijd lager in vergelijking met het aanbod van de markt.

De lagere vraag heeft volgens de COO van Western Digital ook een reden, zo zou door de problemen bij Intel minder NAND-geheugen voor desktops en laptops worden afgenomen. Ook heeft dit een groot effect voor de markt van datacenters, waar WD zich grotendeels op richt met de productie van zijn NAND-geheugen. Pas eind 2019 komt daar naar verwachting een verbetering in met een introductie van het 10nm procedé van Intel – de kans is dan ook groot dat veel NAND-fabrikanten tot die tijd de productie verlaagd zullen houden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business