Nieuws

RAM-geheugen wordt steeds betaalbaarder, daling van 10 procent in prijs QoQ

Steeds meer RAM-geheugen in een laptop of desktop is anno nu toch echt wel een vereiste, met de prijzen die fabrikanten echter rekenden voor DRAM-geheugen was het echter onbetaalbaar. Met de nieuwe prijsdalingen komt daar nu een einde aan.

In recente jaren steeg – naast de prijs van NAND-geheugen – ook de prijs van RAM-geheugen sterk, dat komt door een groeiende vraag naar meer RAM-geheugen. Voorheen was eenieder tevreden met mogelijk 4 GB – de meeste laptops die omstreeks 2011 in de schappen lagen, kwamen met deze hoeveelheid RAM-geheugen uit de doos. Anno 2018 hoef je echter niet meer om te kijken als een fabrikant besluit om 8- of zelfs 16 GB RAM-geheugen in een laptop of desktop te proppen. In recente jaren was dat echter niet meer te behalen, de prijzen van RAM-geheugen stegen behoorlijk. Inmiddels is deze prijsstijging omgekeerd, de daling is namelijk al een aantal maanden geleden in gang gezet.

Trendforce houdt elke fiscaal kwartaal bij wat de prijzen van verschillende segmenten doen, zo houdt het met DRAMeXchange bij wat de prijs doet van DRAM-geheugen bij onderhandelingen tussen de fabrikanten. Inmiddels zijn de onderhandelingen voor het 4e kwartaal van 2018 tot een succesvol einde gebracht, zo zou je wel mogen stellen. Volgens Trendforce liggen de prijzen voor het 4e kwartaal 10 procent lager, al is het altijd nog even afwachten hoe deze prijzen doorschemeren naar de prijzen voor de consument. Om nog even op de contractprijzen terug te komen, deze liggen volgens Trendforce op 31 dollar (27,20 euro) voor 4 GB DDR4-geheugen, terwijl je voor een 8 GB-stick 61 dollar (53,53 euro) mag rekenen. Dit zijn de gemiddelden van de fabrikanten, maar de verschillen tussen de fabrikanten zullen nog altijd vrij klein zijn.

Meer prijsdalingen voor 2019

De dalingen in prijzen worden simpelweg veroorzaakt door een overcapaciteit in de productie van DRAM. Ook in 2019 zullen de overschotten bewaard blijven, wat, volgens de analisten die werken aan de DRAMeXchange, in 2019 nog zal zorgen voor een prijsdaling van 20 procent. Over welke kwartalen deze daling uitgesmeerd gaat worden, is nog niet bekend. Het is hoe dan ook positief nieuws, het maakt namelijk dat het voor fabrikanten interessanter zal gaan zijn om meer RAM-geheugen in een laptop of desktop te plaatsen.

ddr4dramram-geheugen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen