Apple AirPods - 1

Apple heeft in 2016 voor het eerste de AirPods uitgebracht. Sindsdien zijn er geen vernieuwingen meer aangebracht, al lijkt daar in korte tijd wel verandering in te gaan komen. Bluetooth SIG heeft de nieuwe AirPods namelijk gecertificeerd.

Vanaf de iPhone 7 – een van de eerste telefoons die het zonder de 3,5mm audiopoort moest doen – had Apple waarschijnlijk het gevoel dat het een draadloze oplossing aan moest bieden. Zo kwam er samen met de iPhone 7 ook een paar draadloze hoofdtelefoons op de markt, Apples AirPods, niet te verwarren met de EarPods die (nog) in de doos van elke iPhone worden meegeleverd. Qua design lijken de twee zeer veel op elkaar, al zijn de AirPods natuurlijk draadloos en met een interne batterij, om draadloos via Bluetooth te kunnen functioneren. In sommige gevallen worden de AirPods nog wel vergeleken met een tandenborstel, daar hebben de AirPods ook wel wat van weg…

Dat de huidige variant samen met de iPhone 7 op de markt kwam maakt dat de AirPods inmiddels al haast twee jaar oud zijn. Ook Apple heeft dat genoteerd, het ziet er namelijk naar uit dat het bedrijf een nieuwe versie van de AirPods in ontwikkeling heeft. De tweede generatie AirPods is namelijk bij de organisatie achter Bluetooth, Bluetooth SIG, langs geweest om gecertificeerd te worden voor het gebruik met Bluetooth 5.0. Bluetooth SIG maakt vermelding van twee typenummers: A2031 en A2032. Wat de verschillen zijn (en of die er zelfs zijn), is nog niet bekend – de certificatie van de AirPods geeft daar geen duidelijkheid over.

Uitbreiding patenten in Europa

Naast de ondersteuning voor Bluetooth 5.0 lijkt het erop dat er ook nog andere veranderingen aan zitten te komen. Patently Apple houdt wereldwijd verschillende patenten van Apple bij om terug te vinden of er veranderingen plaatsvinden. Toevallig heeft Patently een verandering aan Apples patenten voor de AirPods teruggevonden, voor nu lijkt het erop dat de veranderingen enkel in Europa en Hong Kong zijn doorgevoerd. In de nieuwe omschrijving staat vermeld dat de AirPods in de toekomst ook sensoren zullen bevatten om de gezondheid van de gebruiker bij te houden, waaronder mogelijk een sensor om je hartslag bij te houden. Verder is er aan het patent een onderdeel over horloges en games toegevoegd, in hoeverre dat in de volgende generatie van de AirPods naar voren gaat, komen is onduidelijk.

Als laatste is er de vraag wanneer Apple de nieuwe AirPods gaat onthullen. Het bedrijf heeft de afgelopen twee maanden al twee evenementen georganiseerd waar onder andere nieuwe iPhones en nieuwe Mac-producten gelanceerd zijn, of er nog een derde aan zit te komen… het zou kunnen, maar het is zeer onwaarschijnlijk. Alhoewel er voor de onthulling van de nieuwe iPhones al geruchten de ronde deden over nieuwe AirPods, lijkt het erop dat het missen van de deadline van AirPower ervoor zorgt dat ook de AirPods niet verschijnen. Het gerucht gaat namelijk dat de AirPods case, net als de iPhone XS, XS Max en XR, voortaan draadloos op te laden vallen met een AirPower ‘mat’. Wanneer Apple alles gereed heeft, is onbekend, al zouden de AirPods volgens de geruchten nog dit jaar moeten verschijnen.