Nieuws

AMD streeft Intel voorbij en lanceert als eerste zijn 7nm procedé en Zen 2-architectuur

AMD is sinds de opkomst van de Zen-architectuur weer sterk in het gevecht met Intel, waar het met de eerdere Bulldozer-generatie zich gewonnen moest geven. Met Zen 2 vergroot AMD nu de voorsprong, onder andere met zijn 7nm architectuur.

Gisteren vond in San Francisco AMD’s ‘New Horizon’ evenement plaats. Wat het bedrijf zou laten zien was nog onbekend – al werd wel op voorhand al duidelijk dat het van doen zou hebben met het 7nm procedé. Dit blijkt ook geheel te kloppen, AMD heeft op dinsdag onder andere zijn nieuwe 7nm procedé gelanceerd met daarbij ook uitleg met betrekking tot zijn Zen 2 architectuur, een grote stap van de eerste Zen-architectuur. In eerste instantie zal de nieuwe architectuur voor Epyc-serverprocessoren gebruikt worden, maar in een later stadium wordt er verwacht dat AMD ook nieuwe Ryzen-chips gaat baseren op de architectuur.

Om te beginnen heeft AMD een flinke re-design uitgevoerd voor de Epyc-processoren, zo is er nu naast de vier core-dies ook een I/O-die aanwezig in het midden van de processor – de I/O-die is nog gebakken op 14nm. De vier ‘dies’ zijn nu met een vernieuwde variant van het Infinity Fabric verbonden met de I/O-die, welke verbeteringen het Infinity Fabric precies heeft ontvangen is niet duidelijk. Het aantal ‘dies’ is overigens niet verhoogd, zo bevatten de eerdere Threadripper, Epyc en Ryzen-processoren al vier core-dies, al heeft AMD wel een grote veranderingen aan de core-dies weten aan te brengen. Dat komt waarschijnlijk door de overgang naar het 7nm procedé, waar de eerste Zen-architectuur nog gebaseerd was op het 14nm FinFet procedé van TSMC.

Meer cores, zelfde oppervlak

Nu AMD de voortuitgang heeft ingezet naar het 7nm procedé moge duidelijk zijn dat de chips een stuk kleiner worden. Dat blijkt ook wel uit de resultaten die AMD heeft geboekt, zo zijn er nu tweemaal zoveel cores in een enkele core-die aanwezig. Bij de eerste Zen-generatie ging dat nog om 8 cores, inmiddels is dat opgehoogd naar 16 cores. Overigens lijdt dat niet tot een hoger energieverbruik, AMD heeft per actie het energieverbruik met 50 procent weten te verlagen – waarschijnlijk een verandering die vrijwel volledig toe te schrijven is aan het 7nm procedé. Om nog terug te komen op het aantal cores, AMD zal vanaf 2019 de Epyc-processoren gaan leveren met maximaal 64-cores, waar dit nu nog ligt op 32-cores.

Voor nu ligt de ontwikkeling van de nieuwe architectuur in elk geval op schema, AMD geeft aan de eerste samples van Epyc-processoren al naar klanten te hebben verstuurd. Overigens geeft AMD ook al aan dat het verder vooruit aan het kijken is, zo is het bedrijf al druk bezig met de ontwikkeling van zijn Zen 3 architectuur, gebaseerd op een 7nm+ procedé. Verder zou AMD op de achtergrond al de hoofdlijnen voor Zen 4 aan het uitwerken zijn, al horen we vermoedelijk pas meer over deze architectuur in of na 2020. Voor nu is het in elk geval een feit: AMD loopt ver voor op Intel, die nog altijd moeite heeft om naar het 10nm procedé toe te komen. Het belooft een interessante strijd te worden…

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business