Nieuws

WPA3-ondersteuning volgt in de volgende grote update van Windows 10

In 2016 werd bekend dat het internet met WPA2 toch niet zo veilig is als dat eerder nog werd verwacht. Met WPA3 worden deze problemen aangepakt, al bleef support van Windows voor het protocol nog uit. Daar gaat volgend jaar verandering in komen.

In 2016 werd bekend dat WPA2, het veelgebruikte beveiligingsprotocol voor Wi-Fi verbindingen, niet zo veilig meer was. Door onderzoekers van de Universiteit van Leuven werd er een ernstig lek gevonden, wat het tijd maakte om aan een opvolger te gaan werken. In januari lanceerde de organisatie achter het bestaande Wi-Fi beveiligingsprotocol, de Wi-Fi Alliance, een nieuw protocol genaamd WPA3. Het nieuwe protocol vervangt de onveilige pre-shared key die aanwezig was, door SAE, ofwel een simultaneous authentication of equals ‘handshake’.

Ondanks dat het nieuwe beveiligingsprotocol dus bestaat en de Wi-Fi Alliance al sinds juni routers en andere apparaten certificeert voor het protocol, bleef grootschalige software-support uit. Als informatie uit een nieuwe Windows-Insiders build gebruikt kan worden als guidelines voor wat eraan zit te komen in een toekomstige update, dan is WPA3 zeer dichtbij. In de Windows Insider-versie van de SDK van build 18272 is meer informatie terug te lezen, deze is overigens ook te gebruiken met latere versies van Windows 10 in het Insider-programma.

API nu ook aangepast

In de NetworkAuthenticationType API van Windows wordt nu ook vermelding gemaakt van WPA3 en WPA3 SAE. Dit betekent niet dat de Windows Insiders-builds direct ondersteuning hebben voor het nieuwe protocol, maar Windows zou wel in de volgende stabiele versie ondersteuning voor het protocol in kunnen bouwen. Overigens moet wel worden vermeld dat er voor de volgende versie van Windows 10 nog even gewacht mag worden – de huidige naamgeving wijst er nog op dat er in de eerste helft van 2019 een build gaat volgend (19H1), wanneer dat precies het geval zal zijn is onbekend. Eerdere “H1” updates van Windows 10 begonnen zo tegen maart/april met uitrollen, nu toch minimaal nog vijf of zelfs zes maanden weg.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business