Nieuws

Daadwerkelijke verkopen iPhone XR blijven achter op verkoopverwachtingen van Apple

Apple heeft in september drie iPhones gelanceerd, waarvan als laatste de iPhone XR op de markt is gekomen. Uit geruchten blijkt nu dat het niet het meest populaire toestel is, Apple zou zelfs de productiekraan lichtjes dichtdraaien.

Op 12 september werden de nieuwe iPhones gelanceerd, met de iPhone XS en XS Max als de twee topmodellen. Ook kwam er een ‘goedkoper’ model bij, de iPhone XR, die vooral lijkt op de iPhone 8 Plus met een paar kleine upgrades, zoals de nieuwe processor, de grotere batterij en het scherm met de iPhone X-notch. Alhoewel er niks mis lijkt te zijn met het toestel, worden er toch niet zoveel van verkocht als Apple in eerste instantie had verwacht. Volgens geruchten moeten productiepartners Foxconn en Pegatron de productie niet verder meer opschalen, naar aanleiding van eerste verkoopcijfers.

Bij de kwartaalresultaten van het derde kwartaal werd ook al besproken dat er vanuit wordt gegaan dat de cijfers voor het vierde kwartaal lager uit zouden vallen vergeleken met verwachtingen op de beurs. Waarom de resultaten voor het vierde kwartaal niet zo goed zullen uitvallen werd niet aangegeven door Apple, maar mogelijk dat met deze geruchten meer duidelijk wordt over ‘waarom’. Apple zou namelijk aan partner Foxconn hebben gevraagd om minder toestellen te gaan produceren, van de 60 productielijnen voor de XR zijn er mogelijk slechts 45 nodig. Dat zou betekenen dat van de 300.000 iPhone XR’s die met volle bezetting geproduceerd kunnen worden, er per dag 100.000 XR’s minder van de productielijnen rollen. Het gerucht komt van Nikkei Asian Review, een doorgaans goed geïnformeerde bron.

Hogere productiecapaciteit iPhone 8

Niet al te opvallend zou een andere serie van smartphones het wel beter doen dan verwacht, om precies te zijn spreek ik dan over de iPhone 8 en iPhone 8 Plus. Volgens dezelfde bron zou Apple daar juist om meer capaciteit hebben gevraagd, Foxconn en Pegatron zouden in zijn totaliteit vijf miljoen extra bestellingen hebben voor de twee exemplaren van de iPhone 8. Het totaalaantal orders is uitgekomen op 25 miljoen toestellen, dit wordt verdeeld over de twee productiepartners. Wel is Foxconn de grootste producent van de iPhone 8 Plus en richt Pegatron zich vooral op de productie van de iPhone 8. Natuurlijk hoeft een verhoogde productie van de iPhone 8 niet te wijzen op een lagere vraag naar de iPhone XR, maar het is alleszins een interessante beweging van de markt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business