Samsung One UI - 1

Heb je nog herinneringen uit het TouchWiz-tijdperk? Samsung probeerde het met de naamswijziging naar Samsung Experience te doen vergeten… Ditmaal is er een grote verandering aan het systeem, en een nieuwe naam die TouchWiz moet doen vergeten.

Advertentie

Samsung liet tijdens de openingstoespraak van de Developer Conference niet alleen een concept van zijn vouwbare telefoon zien, het ging ook in op het uiterlijk van het besturingssysteem op zijn telefoons. Op het moment van schrijven installeert Samsung standaard nog Android in combinatie met de Samsung Experience UI, dit zal vanaf 2019 gaan veranderen. Samsung wilt namelijk, alweer, af van deze naam en kiest voor iets nieuws: “One UI”. Waarschijnlijk nog een probeersel om gebruikers de (slechte) tijden van TouchWiz te doen vergeten – al brengt het meer dan alleen een naamswijziging. Samsung heeft ook een groot deel van de User Interface (UI) gewijzigd.

Samsung One UI - 3

Het is mogelijk een van de grootste wijzigingen die Samsung in de afgelopen jaren heeft uitgevoerd, en het moet vooral het besturingssysteem een meer gestroomlijnd uiterlijk geven. Dit heeft Samsung onder andere uitgevoerd door het verplaatsen van alle bedieningselementen naar de onderkant van het scherm. Vooral op de hedendaagse 18:9 schermen kan het problematisch zijn om nog met je handen bij de bovenkant van het scherm te komen. De bovenkant van het scherm wordt volgens Samsung in het OS ingezet als ruimte waar je elementen, zoals tekst, kan zien en waar geen interactie van de gebruiker voor nodig is.

Elke kleur een eigen thema

Volgens Samsung moeten er in One UI verschillende thema’s beschikbaar komen die de kleur afstemmen met de kleur van de telefoon die je hebt – of dat uiteindelijk naar alle telefoons met One UI zal komen, is nog niet bekend. Naast de kleurrijke thema’s is er ook de mogelijkheid om een donker thema te gebruiken, een functie die al jaren onder een grote groep gebruikers als een wens beschouwd wordt. Het thema geldt niet enkel voor het instellingenmenu, maar zet zich door in elke systeemapplicatie die Samsung in de basis meelevert – voor nu lijken enkel Smartthings en een paar kleine applicaties nog niet voorzien te zijn van het nieuwe thema. Ook heeft het UI geheel nieuwe icoontjes meegekregen en zijn er in het instellingenmenu groepen gemaakt waaronder bepaalde instellingen vallen, waardoor het makkelijker moet zijn om alles terug te vinden. Wat mij betreft ziet het er op eerste gezicht – en ik ben zeker geen fan van Samsungs UI, van nu en van wat er in het verleden beschikbaar was – goed uit, nu blijft het afwachten welke telefoons de update gaan ontvangen.

Samsung One UI - 2

Voor nu is er eerst een beta-variant voor gebruikers in Duitsland, de Verenigde Staten en Zuid-Korea, die via de Samsung Members-applicatie aan te vragen is. Later moet er ook een beta in andere landen uitkomen, al is de kans vrij klein dat de beta België en/of Nederland gaat bereiken. Aan het begin van 2019, in januari om precies te zijn, arriveert de update naar Android 9.0 Pie met One UI voor de Samsung Galaxy S9-serie en de Note 9. Vermoedelijk dat de S8-serie niet veel later volgt, al is het nog afwachten hoe dat precies zal lopen.

Advertentie