Nieuws

Samsung lanceert Exynos 9820 SoC: meer verschillende processorkernen en een NPU

Samsung heeft een nieuwe high-end Exynos SoC op de markt gebracht, om precies te zijn de Exynos 9820. Waarschijnlijk zal de SoC als eerste terug te vinden zijn in de Samsung Galaxy S10 die volgend jaar verschijnt.

Inmiddels is het een behoorlijke tijd geleden dat Samsung op de proppen kwam met de SoC, waarvan vandaag de opvolger is gelanceerd. Om precies te zijn spreken we nu over de Exynos 9810, die vandaag zijn opvolging ziet aanschuiven in de vorm van een Exynos 9820. De eerstgenoemde SoC is gebruikt voor de Samsung Galaxy S9, en vond later ook zijn weg naar de Samsung Galaxy Note 9. De nieuwe processor heeft in de basis al een verandering, zo is het procedé verschoven van het 10nm naar een 8nm LPP-procedé (Low Power Procedé). Mogelijk dat dit Samsung ook de ruimte heeft gegeven om een derde cluster van cores toe te voegen aan de SoC – meestal houden fabrikanten het bij twee clusters.

De drie verschillende clusters in een schematische opstelling.

Om te beginnen met de drie clusters die terug te vinden zijn op de Exynos 9820 SoC; de eerste twee kernen zijn niet de sterkste van ARM, maar de Cortex A75-kernen moeten voldoende rekenkracht leveren voor taken die veel rekenkracht vereisten. Daarnaast is Samsung ook dit jaar weer aan de slag gegaan met ‘custom’ kernen, ze passen meestal een referentiedesign van ARM aan op eigen wensen. Samsung noemt voor nu nog enkel de naamgeving (Exynos M4), maar waarop deze kernen zijn gebaseerd, is niet bekend. Naast de vier (vermoedelijk) hoog geklokte kernen, zijn er ook vier kernen met minder rekenkracht aanwezig. Ook ditmaal springt ARM bij met het referentiedesign van de Cortex-A55 kernen. Kloksnelheden van de processorkernen zijn niet bekend, dit ligt vermoedelijk ook aan het thermische design van de smartphone waarin de SoC zal belanden.

Meer grafische rekenkracht

Niet alleen de processorkernen zijn voorzien van een likje verf, maar Samsung heeft ook gedacht aan verbeteringen op grafisch vlak. Zo voorziet Samsung de Exynos 9820 van de ARM Mali-G76MP12 gpu, daarmee biedt Samsung twee extra rekenkernen vergeleken met de Mali-G76MP10 gpu die terug te vinden is in de Kirin 980 SoC van Huawei. Vergeleken met de grafische oplossing die Samsung vorig jaar nog beschikbaar had, een Mali-G72MP18, is het een behoorlijke verbetering. De totale rekenkracht zou tot 40 procent hoger uit moeten vallen, terwijl het aantal rekenkernen met 6 is afgenomen. Samsung dankt dit aan een efficiënter ontwerp, maar het is mogelijk ook te danken aan het nieuwe 8nm procedé.

Naast extra grafische rekenkracht heeft de SoC ook meer capabiliteit gekregen als het gaat om berekeningen die zich richten op Artificiële Intelligentie en machine learning. Om die berekeningen vlot af te kunnen handelen is er nu een NPU (Neural Processing Unit) aanwezig in de SoC. Dit is een verandering die niet alleen zichtbaar is bij Samsung, Huawei had vorig jaar met de Kirin 970 SoC al een primeur, en dat zette het bedrijf voort met de Kirin 980, die twee NPU’s bevat. Qualcomm heeft zich aan de andere kant nog totaal niet aan de scheidslijn gemeld als het gaat om een NPU, al kan dat altijd nog gaan veranderen later dit jaar.

Kleinere veranderingen

Als laatste blijven er nog wat kleinere veranderingen over, zo heeft de Exynos 9820 de beschikking over ondersteuning voor UFS 3.0-geheugen – dat zou Samsung in 2019 voor het eerst gaan aanbieden op zijn smartphones. De ondersteuning voor RAM-geheugen blijft bij LPDDR4X, geen rare zet: LPDDR5 komt pas in 2020 in zicht voor het gebruik in consumentenproducten. Ook zijn de up- en downloadsnelheden van de 4G-modem veranderd. De snelheden zijn weer iets verhoogd naar 2 Gbit/s, waar de uploadsnelheid blijft hangen op 316 Mbit/s. Op veel plekken in de Benelux zal je deze snelheden niet halen; er zijn niet veel providers die carrier aggregration ondersteunen, en vaak ligt de maximale snelheid voor het 4G-netwerk in de Benelux ook op 225 Mbit/s. Hoopte je er overigens op deze SoC in een telefoon buiten Samsung te gaan zien, dan kan je deze dromen alvast verwijderen: Samsung heeft de afgelopen jaren bewezen de meeste Exynos-chips te ontwikkelen voor het gebruik in zijn eigen producten. Het aanstaande vlaggenschip, de Samsung Galaxy S10, zal waarschijnlijk de eerste keer zijn dat de processor aan het werk wordt gezet in het zicht van de consument.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business