Nieuws

Specificaties AMD Radeon RX590 verschijnen online tezamen met benchmarkresultaten

AMD lijkt weer de strijd aan te willen gaan met Nvidia wat betreft de prestaties van zijn grafische kaarten. De AMD Radeon RX590 zou daar een eerste toepassing van zijn; een onthulling zou gepland staan voor 15 november.

AMD zou op donderdag op het punt staan om de AMD Radeon RX590 te gaan lanceren; daarmee wil het bedrijf een stevige zet doen tegen de Nvidia Geforce GTX 1060. Lang tijd bleef het gokken wat AMD van plan was, er lekten immers wel details uit, maar het duurde immens lang voordat er een datum van beschikbaarheid bekend werd. Inmiddels lijkt de wachttijd zo goed als over; via Videocardz zijn nu in tabellen informatie van de Radeon RX590 opgelijst. De website geeft aan deze informatie via AMD te hebben verkregen, al is het nog altijd zorg om dit met een korrel zout te nemen – de officiële lancering heeft nog altijd niet plaatsgevonden…

Als eerste zijn er de specificaties van de grafische kaart, die inmiddels niet meer als een verrassing gezien mogen worden – zo durf ik wel te stellen. Zo bevat de AMD Radeon RX590 2304 cores, dit zijn er precies evenveel als zijn voorganger, de AMD Radeon RX580. Waar echter het verschil lijkt te liggen is het nieuwe procedé dat AMD gebruikt – er wordt de switch gemaakt van het 14nm-procedé, naar het 12nm-procedé. Dit zou bij F32-berekeningen ervoor moeten zorgen dat er 7,1 TFLOPS aan rekenkracht beschikbaar is, in vergelijking met de RX580, die daarvoor ‘slechts’ 6,2 TFLOPS aan rekenkracht kon leveren, is het een behoorlijke upgrade. Over het algemeen zou de grafische kaart over 12 procent meer rekenkracht moeten beschikken.

Grote boost in klokfrequentie

Er zijn altijd meerdere factoren die bepalen wat de winst in prestaties is – een hoge klokfrequentie zou je bijvoorbeeld niks opleveren bij een chip met slome rekenkernen. In het geval van de RX590 lijkt het nu wel vooral te gaan om een boost in klokfrequentie, de basisklokfrequentie ligt namelijk op 1.469 MHz, zo’n 212 MHz hoger dan bij de RX580. De boostklokfrequentie geeft een vergelijkbaar verschil, waarbij de RX590 op 1.545 MHz is geklokt, 205 MHz hoger dan de RX580. Als de twee kaarten de strijd aan gaan in 3D Mark Fire Strike is ook weer te zien dat de RX590 een duidelijk betere kaart is – de scores komen uit op 14.918 en 16.647 punten voor de RX580 en RX590 respectievelijk, dat geeft een prestatiewinst van 10,4 procent.

Deze scores hebben echter wel een groot nadeel, vooral als het gaat om betrouwbaarheid. Als Videocardz de juiste informatie heeft, dan zijn het scores die direct afkomstig zijn uit het testlab van AMD. Nu hoeft dat niks te zeggen, maar de kans is wel vrij groot dat AMD scores en/of games heeft uitgekozen die het beste de prestaties van de grafische kaart laten zien. Ook zijn de omstandigheden in een lab vaak optimaal, vooral als het gaat om de koeling en de temperatuur – twee zaken die veel effect hebben op het prestatieniveau van haast elk elektronisch onderdeel. Het is dan ook aan te raden om eerst reviews van de grafische kaart af te wachten voordat je overgaat tot aankoop. Ga je de kaart toch in huis halen, de adviesprijs zou op 279 dollar liggen, omgerekend inclusief belasting zou dit uitkomen op ongeveer 192 euro. Voor welke prijs AMD de kaart op de Europese markt gaat zetten is altijd nog afwachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business