Nieuws

Eerste smartphone met twee notches is een feit en verschijnt van de Japanse fabrikant Sharp

Alsof een notch niet voldoende zou zijn heeft Sharp vanaf 2019 een toestel met twee notches in zijn lineup zitten; de Aquos R2 Compact zet de tweede notch in om een vingerafdrukscanner te herbergen.

Als er nieuwe smartphones verschijnen, hoop je nog altijd dat er in mindere mate een notch aanwezig is – we kunnen immers wel stellen dat de notch niet het beste is wat de industrie heeft verzonnen. Sharp heeft de notitie blijkbaar niet meegekregen en timmert rustig verder aan zijn schermen en smartphones, het bedrijf heeft namelijk een primeur. De eerste smartphone met twee notches verschijnt in 2019, dat is ook gelijk het maximum gesteld door Google – er is namelijk ondersteuning in Android 9.0 Pie om meer dan één notch op een toestel te hebben. Het gaat om de Sharp Aquos R2 Compact, een toestel waarvan je in Europa weinig over gaat horen – al weet ik niet of het geluid in Japan nu veel beter zal zijn.

Qua specificaties gaat het om een high-end toestel, zo is Qualcomms Snapdragon 845 SoC aanwezig met 4 GB RAM-geheugen en 64 GB interne opslag. Verder zit er een 2.500 mAh batterij in – niet al te veel voor de standaarden die in 2018 zijn gesteld, al maakt het scherm wel wat goed. Sharp heeft ervoor gekozen om ‘slechts’ een 5,2-inch scherm in de Aquos R2 Compact te plaatsen, daarmee krijgt het toestel een kleiner scherm dan zijn voorganger. Het scherm heeft overigens een resolutie van 2280x1080P, een Full-HD+ resolutie dus. Verder is het paneel een 120 Hz IGZO lcd-variant uit eigen fabrieken – het bedrijf blijft bovenal toch echt een fabrikant van beeldschermen.

Dikke schermranden

Hoe hard Sharp ook zijn best heeft gedaan om de schermranden te verkleinen, de randen zijn er nog altijd. Vooral aan de onder- en bovenkant zijn er nog wel behoorlijk dikke schermranden terug te vinden. Dat is opvallend, want dat zijn nu ook precies de plaatsen waar Sharp de notches heeft gepositioneerd. Aan de bovenkant zit er een notch in de vorm van een waterdruppel, een vergelijkbare vorm hebben we al eerder gezien met de Essential Phone. Aan de onderkant zit er ook een notch, al heeft deze wel een ‘speciale’ reden, de vingerafdrukscanner zit er namelijk in verwerkt. Andere fabrikanten, zoals OnePlus, nemen het besluit om de toestellen te voorzien van een in-display vingerafdrukscanner, om zo het gebruik van een notch te voorkomen.

Om nog terug te komen op de verkrijgbaarheid, van Sharp zijn er vrijwel geen smartphones in Europa verkrijgbaar. Of de Sharp Aquos R2 Compact naar Europa toe zal komen is ook nog onbekend, al zou je kunnen zeggen dat de kans vrijwel uit te sluiten is. In Japan komt het toestel in januari 2019 op de markt via Softbank.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business