Cherry

Voor wie op kantoor werkt en regelmatig razendsnel een mailtje moet beantwoorden, kan een goed toetsenbord een geschenk uit de hemel zijn. Ik onderwierp de veelbesproken Cherry KC 6000 aan een praktijktest.

Wat meteen opvalt wanneer ik het toetsenbord uit de verpakking haal, is hoe licht het aanvoelt. De Cherry KC 6000 weegt 660 gram, wat het toetsenbord een lichtgewicht maakt in vergelijking met sommige mechanische toetsenborden die eerder voor gamingdoeleinden kunnen worden gebruikt.

Dat zorgt er meteen ook voor dat het toetsenbord erg mobiel is, waardoor je het zelfs kan meenemen op zakenreis. De behuizing is elegant en het geheel oogt verfrissend simpel, zonder al te veel tierlantijntjes of onnodige toevoegingen.

De KC 6000 is een “extra dun” toetsenbord, en heeft een hoogte van 15 mm. Daarnaast heeft dit Cherry-toetsenbord 8 rubberen voetjes onderaan, zodat je geen krassen maakt op je bureau. Die voetjes kan je trouwens niet verstellen. De hoek van waaruit je typt is dus steeds dezelfde platte hoek.

Voor gebruikers die meer veelzijdigheid gewend zijn van een toetsenbord, kan dat een obstakel zijn. Eventueel kan de gebruiker ervoor kiezen om de KC 6000 op een soort van klavierlegplank te plaatsen, om zo flexibeler te kunnen typen.

De aansluiting aan je computer is erg simpel. Zo maakt de KC 6000 niet gebruik van een bluetoothverbinding, maar kan je hem gewoon aansluiten door middel van een goeie oude USB 2.0-poort.

Wat de ene persoon supersimpel vindt, zal de andere persoon dan weer als lastig ervaren als die een draadloos toetsenbord gewoon is. Met een bedraad toetsenbord wordt je bureau namelijk nogal snel omgetoverd in één groot spaghettikluwen, zeker als je nog een paar andere kabeltjes hebt rondslingeren.

De Cherry KC 6000 maakt gebruik van zogenaamde scissor switch toetsen, wat erg lage en stabiele toetsen zijn. De toetsen hebben genoeg ruimte tussen elkaar, waardoor de kans op typfouten aanzienlijk vermindert. Het viel me trouwens op dat ik erg snel kon typen met deze toetsen.

Daarnaast zijn de toetsen ook lichtjes gebogen, waardoor ze ook nog eens bijzonder aangenaam typen. De KC 6000 heeft ook een aangenaam typgeluid, maar maakt zeker niet even veel lawaai als een mechanisch toetsenbord.

Het toetsenbord heeft zes multimedia-toetsen; eentje om een nieuw internet-tabblad te openen, drie om het volume te regelen, een andere om je computer te vergrendelen en een laatste om je rekenmachine tevoorschijn te halen. Bij die laatste toets komt trouwen het kantoorthema overduidelijk naar voren.

Overigens werkt die toets ook perfect. Drie toetsen op het toetsenbord beschikken over een LED-lichtje. Dat zijn de Caps-locktoets, de toets om je numeriek toetsenbord in te schakelen, en een toets waarbij de scrollmodus van je computer geactiveerd wordt.

Het toetsenbord is in principe ontworpen voor Windows-gebruikers. Dat zie je aan de Windows-toets links onderaan de Cherry KC 6000. Toch valt de zilverwitte versie van dit keyboard esthetisch gezien perfect te combineren valt met Apple-combinaties.

Tenslotte is de adviesprijs van de Cherry KC 6000 40 euro, een democratische prijs die lager ligt dan het bedrag dat je standaard aan een toetsenbord zou besteden.