Nieuws

Aanwijzingen gevonden voor groepering tabbladen in Google Chrome

Als browsers bij jou ook altijd een rotzooi zijn komt Google mogelijk met een oplossing in zijn Chrome webbrowser: gegroepeerde tabbladen, bijvoorbeeld per taak.

Waarschijnlijk is het een herkenbaar fenomeen: te veel tabbladen open hebben staan van een enkele website, waarna je door de bomen het bos niet meer ziet. Tot nu toe is er in Google Chrome nog geen oplossing voor – wel is het mogelijk om extensies te installeren die een vergelijkbaar doel hebben, al is het altijd handiger om een ingebouwde functie te hebben zodat je wat moeite kan besparen. In Googles webbrowser zijn er mogelijk aanwijzingen gevonden die wijzen op een functie om tabbladen per ‘taak’ te groeperen. Zo zou je met onderzoeken bijvoorbeeld per website de tabbladen bij elkaar kunnen gooien om het overzicht te bewaren, en ook om te voorkomen dat je per ongeluk tabbladen sluit.

De aanwijzingen in Google Chrome gaan momenteel door het leven als ‘Tab Groups’, zo heeft ChromeStory uitgevonden in code van Chromium – Chromium is het ontwikkelaarsteam achter de webbrowser. Naast dat er in de Chromium repository over de code wordt gesproken, is er in Chromium Review (Gerrit) ook een aanwijzing voor een flag die terecht moet komen in Google Chrome. Gisteren is de laatste wijziging aan de Gerrit Review uitgevoerd, en het is dan voor nu ook afwachten wanneer deze geaccepteerd zal worden. Later zal de flag via chrome://flags terug te vinden zijn, mits je de experimentele versie van Chrome draait: Chrome Canary. Overigens kan dit nog best even duren, vaak worden functies eerst nog getest in de Chromium browser voordat de functie in de Canary-versie terecht zal komen.

Microsoft Edge

Als het wachten je te lang gaat duren, dan zijn er in Googles Webstore voor Chrome altijd extensies te vinden die een vergelijkbare taak proberen te vervullen. Gebruik je liever Edge, dan is er sinds de update van april ook de mogelijkheid om tabbladen vast te pinnen. Met de ‘set aside’-functie is het makkelijk om de tabbladen tijdelijk te laten verdwijnen, gebruikers kunnen namelijk snel de gesloten tabbladen weer herstellen. Hoe de functie in Google Chrome gaat werken is niet bekend, maar als de beschrijving in de repository een voorbeeld mag zijn, dan wordt het waarschijnlijk nog wel wat geavanceerder in vergelijking met de functie van Microsofts Edge: “Gebruikers kunnen tabbladen in verschillende groepen onderbrengen, onder andere om tabbladen voor verschillende taken van elkaar te scheiden.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business