Nieuws

Eerste Samsung 860 QLC SSD’s zijn voor ‘bodemprijzen’ gespot bij webshops

Samsung maakte eerder dit jaar nog bekend met de eerste QLC-SSD te gaan komen. Wanneer was nog niet bekend, inmiddels lijken de eerste SSD’s in december op de markt te komen tegen ongelofelijk lage prijzen.

Intel deed eerder dit jaar al de intrede met de eerste QLC SSD, dat zijn SSD’s waarbij er per cell vier bits zijn gestapeld (Quad Level Cell). In de praktijk moeten de nieuwe geheugenchips SSD’s nog een stuk goedkoper maken dan ze nu al zijn – meer geheugen op een kleinere wafer zorgt natuurlijk voor een daling in prijs. Na Intel en Crucial (Micron), de twee bedrijven die als laatste project nog samen QLC-geheugenchips ontworpen hebben, bleef het wachten op andere fabrikanten die tevens aan de slag zouden gaan met de nieuwe techniek. Samsung bleek al snel een opvolger te zijn die ook aan de slag is gegaan – daar lijken in december de eerste vruchten van uit de boom te gaan vallen, als de informatie van de Franse webshop NASexpert mag kloppen.

Samsung 860 QVO SSD’s zijn via het Franse NASexpert nu al terug te vinden.

Via de Franse webshop zijn er verschillende nieuwe Samsung SSD’s terug te vinden, om specifiek te zijn lijkt het te gaan om de Samsung 860 QVO, waar QVO zou moeten staan voor “Quality & Value Optimized’. Bij de webshop zijn er tot nu toe drie varianten van de SSD verschenen, met 1, 2 en 4 TB interne opslag. Wat opvalt aan de SSD is dat de prijzen, wat ook gelijk verklapt dat het gaat om de nieuwe QLC-SSD’s. Voor een 1 TB SSD zou je namelijk slechts 117,50 euro betalen, voor 2 TB loopt dat op naar 225,96 euro, en voor 4 TB betaal je volgens de webshop 451,93 euro. Dat zijn behoorlijke verschillen als je het gaat vergelijken met huidige SSD’s die beschikken over TLC-geheugen (Triple Level Cell). Voor 1 TB betaal je nu namelijk nog zo ongeveer 160 euro, bij 2 TB loopt dat op naar ongeveer 430 euro, en voor een 4 TB SSD kan je haast een gehele computer aanschaffen – die kosten nu nog zo’n 800-900 euro.

1 TB SSD’s voor bodemprijzen? Het kan met Samsungs nieuwe QLC-SSD’s.

Qua theoretische snelheden ligt de 860 QVO niet eens zo ver van de 860 Evo, al gaat het in dit geval wel om SATA-SSD’s, hoe de prestaties uit zullen vallen bij PCIe NVMe-SSD’s is nog niet bekend. Om terug te komen op de prestaties, voor random reads kan de SSD 96.000 IOPS behalen, waar dit met het schrijven op 89.000 IOPS uit zou komen. Lees en schrijfsnelheden liggen op respectievelijk 550 en 520 MB/s. Dit zijn de maximale snelheden die mogelijk zijn op het SATA-protocol, al is het nog afwachten hoe de SSD’s zich ook in de praktijk gaan gedragen.

QLC heeft nadelen…

Voor fabrikanten is QLC dus een stuk goedkoper om te produceren, zo is ook wel te zien als je naar de prijzen kijkt. Er is echter ook een groot nadeel: meer bits per cell toevoegen zorgt voor een hardwarematige achteruitgang in levensduur. Samsung zou de 860 QVO SSD ‘slechts’ een gegarandeerde levensduur meegeven van 1.440 TBW voor het model met een capaciteit van 4 TB. Blikken we terug op de bestaande Samsung 860 Evo SSD dan ligt de TBW voor het 4 TB-exemplaar een stuk hoger, nog op zo’n 2.400 TBW. Verder heeft de garantie voor de SSD ook een klap opgelopen, Samsung geeft namelijk nog maar ‘slechts’ drie jaar garantie op de 860 QVO, waar de 860 Evo nog kon vertrouwen op vijf jaar garantie. Overigens is het niet zo dat de SSD snel ‘kapot’ zal gaan, de meeste taken die uitgevoerd worden in Windows zijn intensiever voor het lezen, vergeleken met het schrijven van data.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business