Nieuws

Seagate brengt in 2019 eerste generatie hoge capaciteit HAMR HDD’s op de markt

Er moet steeds meer data opgeslagen worden, dat begrijpen ook bedrijven zoals Seagate en Western Digital. Seagate heeft HAMR nu stabiel werkend gekregen, een techniek waarmee er sneller en meer data opgeslagen kan worden.

Seagate is al langere tijd bezig met het ontwikkelen van HDD’s die een hogere capaciteit hebben, zonder dat dit meer ruimte in gaat nemen. Veel consumenten hebben voldoende aan een 1 TB harde schijf, al zal dit voor een datacentrum natuurlijk niet voldoende zijn. Seagate heeft daar momenteel al een aantal opties voor, zo heeft het bedrijf al HDD’s met een capaciteit van 14 TB. Toch laat het bedrijf de HDD’s nog een behoorlijk stukje groeien, zo is het op het moment van spreken bezig met de ontwikkeling van een 16 TB harde schijf, voornamelijk gericht op de zakelijke markt. Het gaat momenteel echter niet om de capaciteit van de harde schijf, maar juist de nieuwe techniek: HAMR, oftewel Heat Assisted Magnetic Recording.

Je leest het juist, het gaat om een nieuwe techniek die gebruikmaakt van hitte om gegevens op de platters te schrijven. Het idee is dat de lees-/schrijfkoppen een stuk sneller hun werk uit kunnen voeren als het oppervlak eerst door een laser verhit wordt. Na het opwarmen van de HDD wordt de data op de platter geschreven. Zodra de platter is afgekoeld zou de data ook stabiel zijn opgeslagen. Deze techniek heeft Seagate de afgelopen tijd uitgebreid kunnen testen, onder andere met de 3,5-inch EXOS HDD. Het moet vermeld worden dat de techniek allereerst voornamelijk gebruikt zal worden in datacentra, daar worden namelijk dusdanig grote hoeveelheden data verwerkt dat de hogere snelheid en datadichtheid goed van pas komt.

Eerste HDD’s in 2019 op de markt

Seagate is optimistisch over de nieuwe techniek voor het lezen en schrijven van data, waarmee er een hogere datadichtheid behaald kan worden, en data simpelweg sneller weggeschreven kan worden. Op het moment van schrijven, no pun intended, heeft Seagate vooral intern exemplaren van de HDD’s getest, maar in een blogpost geeft het bedrijf aan dat deze HDD’s zonder enige aanpassingen gebruikt kunnen worden op de zakelijke markt. Voor 2019 zal het blijven bij een 16 TB HDD met HAMR, een jaar later zal Seagate mogelijk al komen met een nieuwe HDD, die zou de capaciteit ophogen naar 20 TB, dat is nog niet eerder vertoond. Of de fabrikant op de lange termijn HAMR ook naar consumentenmodellen gaat brengen, is nog niet bekend – het zou de prijzen tegelijkertijd ook niet ten goede komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business