Nieuws

Intel zou werken aan Intel Core-processoren zonder geïntegreerde GPU’s

Intel zou werken aan nieuwe Intel Core-processoren, aldus foto’s die zijn verschenen via een Taiwanees forum. Het zou uitsluitend gaan om processoren die geen geïntegreerde iGPU hebben.

IGPU’s van processoren zijn nooit enorm populair geweest, de chips bieden namelijk relatief weinig rekenkracht. Vooral in het high-end segment betekent dit dat er toch altijd een dedicated gpu aan gekoppeld zal worden. Nieuwe geruchten wijzen erop dat Intel zou werken aan verschillende processoren zonder de geïntegreerde grafische chip – het zou niet voor het eerst zijn dat de Amerikaanse chipfabrikant het grafische gedeelte uit zijn chips verwijdert. Zo kwam de eerste 10nm chip, de Intel Core i3-8121U, zonder een iGPU aan boord. Waarom is nooit bekend geworden, maar het zou geen onlogische stap zijn als de yields laag uitvallen – zo kan er immers ruimte bespaard worden op de chip-dies.

Intel Graphics Technology

Bewijs voor het verdwijnen van de geïntegreerde GPU’s komt van het forum van het Taiwanese Gamer.com.tw, de website heeft verschillende Intel Core-processoren opgelijst, allemaal met een F-toevoeging. Verder wordt er ook nog een GT-vermelding gemaakt, GT staat voor ‘Graphics Technology’, aldus de website van de chipfabrikant. In de basis bevatten veel desktop- en mobile chips in de 8e generatie een GT2-iGPU. In dat geval gaat het om UHD Graphics 620 of 630. In het geval van de nieuwe chips staat er de vermelding van GT0 op de lijst van Gamer.com.tw, dat zou betekenen dat er helemaal geen geïntegreerde gpu aanwezig is.

Verder laat de website ook zien welke chips Intel aan het ontwikkelen is zonder geïntegreerde gpu, zo zou het gaat om de Intel Core i9-9900KF, i7-9700KF, i5-9600KF, i5-9400F, i3-9350KF en de i3-8100F. Een deel van deze chips, zoals de Core i9-9900K zijn al beschikbaar met iGPU, terwijl chips zoals de Core i5-9400 op dit moment überhaupt nog wachten op een daadwerkelijke onthulling. Waarom Intel nu zou hebben besloten om deze chips zonder iGPU te gaan ontwikkelen, is niet bekend; het zou zo kunnen zijn dat de chips voor specifieke markten en/of doelgroepen ontwikkeld worden, zo wordt er door veel gamers nooit gebruikgemaakt van de iGPU, waardoor deze nogal onnodig is. Tegelijkertijd zou het zo kunnen zijn dat Intel, net zoals bij het 10nm procedé, ruimte probeert te besparen op het 14nm procedé.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business