VS

Het Amerikaanse Witte Huis start met een pilootproject rond gezichtsherkenning. Een inbreuk op de privacy van de Amerikanen?


Beveiliging op basis van gezichtsherkenning, het is al lang geen bizar concept meer uit een science fiction film en het wordt in de Verenigde Staten meer en meer een realiteit. Zo is het Witte Huis van start gegaan met een pilootproject rond gezichtsherkenning dat, in de toekomst, mogelijke bedreigingen vroeg moet kunnen aangeven. Momenteel registreert het systeem enkel vrijwilligers van de Secret Service.

Het pilootproject draait momenteel in het Witte Huis en de directe omgeving ervan en heeft dus als doel het biometrisch identificeren van personen, maar hoe zit dat met uw privacy? Als je bij je volgende reis naar Washington in de buurt van het gebouw zal rondlopen, zal je inderdaad geregistreerd worden. De data wordt echter niet bijgehouden als er geen match is met de huidige database van Secret Service agenten. De test loopt nog tot 30 augustus 2019, waarna ook de resterende data zal worden verwijderd.

Toch roept deze manier van werken veel vragen op, want als het project een succes is, zal het dan worden uitgebreid naar andere belangrijke locaties in de VS? Zal men een gebied rond de limousine van President Trump gaan scannen als die op verplaatsing is? Het Amerikaanse Congress heeft trouwens nog steeds geen toestemming gegeven om de gezichten van Amerikanen zomaar te scannen. Wordt vervolgd.