Xiaomi Mi A1

Xiaomi is bezig om zijn update naar Android 9.0 Pie uit te rollen naar de Xiaomi Mi A1, al lijkt er nogal wat tegenstrijdige berichtgeving te zijn – zelfs Xiaomi lijkt het niet helemaal te weten… zucht.

Fabrikanten lijken er werk van te maken om nog voor kerst de meeste updates naar Android 9.0 al uit te rollen – zo is nu ook het geval bij Xiaomi. Recentelijk ontving de Xiaomi Mi A2 (Lite) al de update, nu is zijn oudere familielid, de Xiaomi Mi A1, ook terug te vinden in de lijst met toestellen die Android 9.0 Pie uitgerold krijgen. Het toestel, dat valt binnen het Android One-programma van Google, werd origineel met Android 7.1.2 geleverd, maar ontving al snel een update naar Android 8.1 Oreo. Nu lijkt het erop dat Xiaomi de Mi A1 een stabiele update gaat geven naar Android Pie, een verrassende zet, pas een week geleden verschenen er berichten over een beta-update – het lijkt dan ook op een ‘foutje’, of niet…

Op vijf december begon de smartphonefabrikant met de uitrol van een beta-update naar de Mi A1. Inmiddels zijn we zes dagen verder en rolt er al een stabiele update uit, al is het maar de vraag hoe stabiel deze daadwerkelijk is. Android Police merkt op dat de update precies hetzelfde formaat is als de beta-update: 1.074,9 MB. Dat zou erop wijzen dat de fabrikant niks heeft gewijzigd aan de update voordat deze van beta naar stabiel is overgezet. Wat nog opvallender is, is dat de Xiaomi Mi A2 (Lite) een vergelijkbare behandeling kreeg bij de update naar Android 9.0 Pie. Ook lijkt er voor de Mi A1 nu een fout ingeslopen te zijn, toestellen zouden namelijk geen 4G/LTE-ontvangst hebben.

Stabiele update

Vooralsnog lijkt Xiaomi er een behoorlijke rotzooi van te maken – het mag dan wel redelijk snel zijn updates naar nieuwe varianten van Android uitrollen, dit gaat niet altijd even soepel. Zodra deze update daadwerkelijk in een stabiele vorm van start gaat, krijg je natuurlijk het uiterlijk en functies van Android 9.0 Pie, zonder aanpassingen vanuit Xiaomi. Daar komt bij dat Xiaomi ook FM-radio heeft toegevoegd aan de telefoon, interessant gezien fabrikanten meestal niet pas na verloop van tijd functies inschakelen, vooral als het hardwarematige functies zijn. Mocht je de update graag willen uitproberen, dan lijkt het mogelijk te zijn om de update met een VPN binnen te halen, dit kan door de VPN op Nederland in te stellen. Het gebruik van een VPN om updates binnen te halen is niet nieuw, bij OnePlus is het al langere tijd mogelijk om een update binnen te halen met een VPN.