Nieuws

Samsung sluit smartphonefabriek na enorme daling in marktaandeel op de Chinese markt

In 2013 had Samsung nog een marktaandeel van vijftien procent – in vijf jaar is dit verdampt, er is nog slechts één procent van over. Daaropvolgend zou Samsung mogelijk een van zijn fabrieken in het land sluiten.
Het is al tijden bekend dat Samsung het de afgelopen jaren niet makkelijk heeft op de Chinese markt. Door de opkomst van Huawei, Xiaomi en OPPO worden fabrikanten zoals Samsung en Apple haast van de markt geduwd. Dit komt ook niet als een verrassing, vooral als je kijkt naar de (veelal) lagere inkomens in landen zoals China. Tegelijkertijd zijn telefoons van de smartphonefabrikant relatief duur, wat zorgt voor een slechte combinatie van omstandigheden: volgens een onderzoek van Counterpoint zou Samsung nog zo ongeveer een aandeel hebben van één procent op de Chinese smartphonemarkt – in het midden van 2013 lag dit nog op vijftien procent.Daar komt nu bij dat Samsung de deuren gaat sluiten van een fabriek in het Chinese Tianjin, zo blijkt uit een bericht van de fabrikant. Het bedrijf zou het besluit hebben genomen om in de toekomst efficiënter zijn werk uit te kunnen voeren: “As part of ongoing efforts to enhance efficiency in our production facilities, Samsung Electronics has arrived at the difficult decision to cease operations of Tianjin Samsung Electronics Telecommunication”. Efficiëntie zou dus een van de redenen zijn waarom Samsung nog voor het einde van dit jaar zijn fabriek gaat sluiten. Greg Roh, analist bij Hyundai Motor Securities, geeft echter aan dat er ook nog een andere reden kan zijn voor het sluiten van de fabriek, zo zou het van doen hebben met stijgende loonkosten in China: “Samsung doesn’t need to stay in China because of rising labor cost and its almost non-existent Chinese market share. They can be better off in India and Vietnam”.

Verlies in banen

Samsung heeft aangegeven dat voor het einde van het jaar alle 2.600 medewerkers van de fabriek hun baan zullen verliezen – al geeft het bedrijf de medewerkers ook de optie om overgeplaatst te worden naar een andere fabriek in het land. Daar komt nog bij dat de fabrikant een compensatie zal aanbieden aan de medewerkers die op het moment van schrijven nog werken in de – relatief kleinschalige – fabriek van Samsung. Dat is mogelijk ook een reden om de fabriek te sluiten. Volgens Reuters zou de fabriek 'slechts' 36 miljoen smartphones fabriceren per jaar, terwijl een grotere fabriek van Samsung, in Huizhou, ongeveer 72 miljoen exemplaren per jaar produceert. In vergelijking met de hoeveelheid telefoons die in Vietnam worden geproduceerd is dat echter een zeer klein aandeel, de fabrieken in Vietnam zouden namelijk gecombineerd 240 miljoen toestellen per jaar produceren. Of dit een van de eerste stappen van Samsung is om zich minder te richten op de Chinese markt is niet bekend, maar gezien het kleine marktaandeel zou dat niet als een verrassing komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business