Samsung Notebook 9 Pen

Samsung heeft eerder dit jaar de Samsung Notebook 9 Pen laptop op de markt gebracht, het merk komt op korte termijn met een nieuwe versie, waarschijnlijk zal de laptop geen onthulling krijgen in Europa.

Advertentie

Al jaren geleden is Samsung van de Europese markt vertrokken als het gaat om laptops. De laptops van het Koreaanse merk gaan hier simpelweg niet zo snel over de toonbank. In de Verenigde Staten brengt het merk nog wel laptops op de markt, waaronder de aanstaande Samsung Notebook 9 Pen, een laptop die volgens het merk ‘ergens begin 2019’ zal verschijnen. Waarom Samsung nu nog een nieuw product wil lanceren is niet bekend – op redelijk korte termijn vindt het jaarlijkse Consumer Electronics Show weer plaats in Las Vegas, al is de kans groot dat de laptop daar ook te zien zal zijn. Of er daar ook meer bekend wordt over de basis van de laptop, is nog afwachten; op het moment van schrijven heeft Samsung nog relatief weinig informatie vrijgegeven.

De grote wijzigingen liggen bij een nieuw formaat; de basisversie van de Notebook 9 Pen was er al wel in het 15-inch formaat, al was dat nog niet het geval voor de 2-in-1 versie, die bleef tot de vorige generatie hangen op maximaal 13-inch. Verder zou de S-Pen, een belangrijk onderdeel van de laptop, tot wel twee keer sneller zijn, aldus Samsung. Over snelheid gesproken, Samsung zegt alvast dat er nieuwe 8e generatie Intel Core i7-processoren aanwezig zullen zijn, al spreekt het bedrijf niet over welke varianten het zal gaan; daarnaast zal de laptop beschikken over Gigabit Wi-Fi. De poortselectie op de Samsung Notebook 9 Pen is ook wat aangepast, en voldoet meer aan #DongleLife, er zijn namelijk enkel nog USB-C poorten aanwezig. Twee daarvan bieden ondersteuning voor Thunderbold 3, terwijl de laatste USB-C poort ondersteuning biedt voor het USB 3.1-protocol.

NVMe SSD-opslag

Samsung zou er dit jaar ook nog voor hebben gekozen om een 512 GB NVMe SSD in de opgelijste varianten te plaatsen, samen met 16 GB LPDDR3 RAM-geheugen. Verder zal de 13-inch variant van de Notebook 9 Pen het moeten doen met geïntegreerde Intel grafische chip – de 15-inch laptop krijg een kleine upgrade naar de Nvidia Geforce MX150. In zowel de 13- en 15-inch versies is dit gekoppeld aan een 54 Wh batterij, tamelijk klein voor de specificaties, al claimt Samsung tot 15 uur op een batterijlading. Als je naar de Verenigde Staten gaat zal je begin 2019 mogelijk deze laptop zien liggen, welke prijs je neer mag tellen om de laptop aan te schaffen heeft Samsung niet bekendgemaakt.