Nieuws

Made By Google-producten zorgen voor omzet van ruim 8 miljard dollar

Google zet sinds de komst van de originele Chromecast in 2013 behoorlijk in op het ontwikkelen van eigen hardware producten, zoals de Google Pixel telefoons, en niet zonder succes, aldus RBC Capital Markets.

In de loop der jaren begon Google met het ontwikkelen van hardware met de Nexus-smartphones en tablets, al bleef de productie altijd nog in handen van andere merken zoals LG en HTC. De Chromecast was een van de eerste hardware-producten die volledig onder leiding van Google geproduceerd werden, dit kwam kort voordat Google de fabrikant van slimme apparatuur zoals thermostaten en rookmelders, Nest, had overgenomen. In 2016 volgde Google met zijn eigen smartphones in de Pixel-serie, ook de Home-apparaten met Googles digitale assistent kwamen in dat jaar op de markt. Het is onbekend hoeveel omzet Google haalt uit zijn hardware divisies, al heeft het bedrijf in 2018 volgens RBC Capital Markets meer dan acht miljard dollar in omzet binnengehaald.

De moeilijkheid in het achterhalen van de omzet zit hem in de verwerking van de omzet in de resultaten die Alphabet Inc. publiceert, daar staat de omzet namelijk verwerkt onder ‘Overige inkomsten’ – daar vallen echter ook de Cloudservices en de verkopen in de Play Store onder. Toch heeft RBC een schatting weten te maken, de omzet van Alphabet Inc. voor het hardwaresegment zou liggen op 8,8 miljard dollar, oftewel ongeveer 7,51 miljard euro. Vooral producten onder de Google-merknaam verkopen erg goed, zo boekt het bedrijf in 2018 een omzet van 3,4 miljard dollar op zijn Pixel-smartphones. Google Home-apparaten vallen daar net iets onder met een omzet van 3,3 miljard. Verder is de Chromecast ook erg populair, te zien aan de omzet van 998 miljoen. Nest volgt als laatste met een vermoedelijke omzet van 980 miljoen dollar.

Nog meer Google Home-apparaten

RBC heeft ook een voorspelling gedaan over de omzetgroei voor de aanstaande jaren; eind 2018 zouden er ongeveer 43 miljoen slimme speakers van Google in de woonkamers van gebruikers in de VS staan. In andere landen zijn Googles slimme speakers nog niet zo ingeburgerd, buiten de Verenigde Staten zijn er ‘slechts’ 9 miljoen slimme Home-speakers aanwezig. Dit aantal zal richting 2021 nog een stuk oplopen, in dat jaar zou er 8,1 miljard dollar aan omzet gedraaid worden in de Home-divisie. De omzet van Pixel-smartphones zal in dat jaar oplopen naar 6,9 miljard, tegelijkertijd stijgen zowel Nest als de Chromecast boven de 2 miljard dollar uit, met een omzet van respectievelijk 2,08- en 2,39 miljard. Als de voorspellingen juist blijken te zijn, dan zou Google in 2021 mogelijk een omzet kunnen behalen van 21 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business