Nieuws

Consumentenbond: ‘Gezichtsherkenning in smartphones is vaak nog onveilig’

Vingerafdrukscanners, dat is zo 2018. Gezichtsherkenning lijkt de voorkeur te hebben van menig smartphonefabrikant, de Consumentenbond oordeelt echter dat het niet zo veilig is als soms wordt gedacht.

Jaren geleden stonden fabrikanten te springen bij de integratie van vingerafdrukscanners in high-end smartphones. Inmiddels is deze wijze van ontgrendelen dusver gevorderd dat zelfs goedkope telefoons van onder de honderd euro deze vorm van biometrische beveiliging meekrijgen. Om zich dan toch te kunnen onderscheiden proberen smartphonefabrikanten zoals Samsung, Huawei en OnePlus nieuwe vormen van biometrische ontgrendeling uit; vaak in de vorm van gezichtsherkenning. Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt nu nogmaals dat gezichtsherkenning in veel gevallen niet veilig genoeg is. In die gevallen is het volgens de onderzoekers zeker aan te raden om over te schakelen naar de vingerafdrukscanner of naar het oude maar vertrouwde patroon of zelfs de pin-ontgrendeling.

Grootschalige testen

De Consumentenbond in Nederland kan bijna een-op-een vergeleken worden met Test Aankoop in België – waarbij de organisaties producten uitgebreid testen, vaak in samenwerking met de fabrikant van het product. In het geval van de gezichtsherkenning heeft de Consumentenbond 110 smartphones onder de loep genomen. Deze telefoons geven allemaal de mogelijkheid om met je gezicht de telefoon te ontgrendelen. Per telefoon zal het verschillen hoe de ontgrendeling plaatsvindt, in veel gevallen wordt er een vergelijking getrokken van 2D-foto’s, terwijl high-end telefoons vaak gebruikmaken van 3D-camera’s en/of infraroodsensoren. Op die manier wordt er een 3D-beeld gecreëerd van je gezicht, die bij elke ontgrendeling vergeleken zal worden met het getoonde gezicht.

3D-gezichtsherkenning maakt vaak gebruikt van een 3D-lasersysteem om specifieke 3D-punten van je gezicht te scannen.

Eerder werd al bekend dat de vormen van 2D-gezichtsherkenning gemakkelijker te foppen zijn, dit kan door het tonen van een gedetailleerde 2D-foto van het gezicht dat eerder door de telefoon is gescand. Uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt nu dat 42 van de 110 telefoons gemakkelijk gefopt kunnen worden, in alle gevallen lijkt het te gaan om telefoons die gebruikmaken van 2D-gezichtsherkenning. Het zou volgens de bond onder andere gaan om de Nokia 3.1 en -7.1, de Huawei P20-serie, verder is Samsung ook betrokken: de gezichtsherkenning van de A7 (2018) en A8 is in beide gevallen onveilig. Verder zijn ook de Motorola G6 Play en Xiaomi Mi A2 betrokken bij de problemen. In het geval van deze telefoons is het dus zeker aan te raden om per direct gezichtsherkenning uit te schakelen. Via de website van de bond zijn alle telefoons terug te vinden die te ontgrendelen zijn met een foto.

Voldoende lichtpuntjes

Gelukkig is het niet alleen slecht nieuws, er is ook voldoende positief nieuws om te melden, het overgrote deel van de smartphones waren namelijk beveiligd tegen ontgrendeling met een foto. In veel gevallen gaat het zelfs om telefoons die niet uitgerust met 3D-sensoren, zoals de OnePlus 5T en OnePlus 6 die in de lijst vermeld staan. Verder zijn er ook een aantal goedgekeurde telefoons die simpelweg gebruikmaken van 3D-sensor, en dus niet mogen vallen voor een foto, zoals de Huawei Mate 20 Pro, al komen de basisversies ook zonder kleerscheuren door de test. Ook de Apple iPhone XS (Max) en XR komen zonder problemen door de test. Als laatste zijn er nog de Samsung Galaxy S9 (+) en Note 9, die ook allebei veilig genoeg zijn voor dagelijks gebruik. Of gezichtsherkenning de techniek zal zijn voor in de toekomst, dat is echter nog altijd onzeker.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business