Qualcomm

Al sinds langere tijd hebben Apple en Qualcomm een conflict omtrent verschillende patenten. In Duitsland werd Qualcomm in het gelijk gesteld, de chipfabrikant zet nu verdere stappen om de uitspraak in werking te laten treden.


Qualcomm is al langere tijd in oorlog met Apple, het gevecht gaat inmiddels dusver dat Apple heeft besloten om niet langer van Qualcomm-chips gebruik te maken. Een van de zaken waar Qualcomm de smartphonefabrikant van beschuldigd is het gebruikmaken van patenten zonder daarvoor te betalen. In China vocht de chipfabrikant dit al succesvol uit, er werd een verbod opgelegd voor de verkoop van een aantal iPhones, al werd dit later opgelost door middel van een software-update. Niet veel later is de rechtszaak in Duitsland afgerond, ook in dit geval werd Qualcomm gelijkgesteld, al hingen de consequenties af van acties die het bedrijf onderneemt.

In een uitspraak van de Rechtbank van München werd een verkoopverbod opgelegd voor een viertal iPhones: de iPhone X, 8, 8 Plus, 7 en 7 Plus. Om Apple te beschermen zat daar echter wel een consequentie voor Qualcomm bij: het verkoopverbod zal namelijk niet in werking treden tot er, per onderdeel van de uitspraak, een bedrag wordt ingelegd. Dit bedrag, 668,4 miljoen euro (per onderdeel), zal dienen als schadevergoeding, mocht Apple later toch in het gelijk gesteld worden. Volgens Duitse media heeft Qualcomm de zaak nu verdergezet en is er een bedrag van 1,34 miljard euro betaald om het verkoopverbod kracht bij te zetten. Eerder had Apple de modellen wel uit eigen winkels gehaald, maar waren de telefoons nog bij alle andere winkels te koop: dat zal nu gaan veranderen.

De ruzie tussen Qualcomm en Apple begint behoorlijk wat schade op te leveren voor Apple, vooral nu de telefoons uit de schappen gehaald moeten worden. Apple heeft al aangegeven tegen de uitspraak van de rechter in München in te gaan – al zou het nog wel eens lang gevecht kunnen worden in Duitsland. Ondertussen raakt het conflict tussen de twee bedrijven Apple ook op een ander vlak, Intel loopt aardig achter de feiten aan bij de ontwikkeling van zijn 5G-modems. Dat zou erin resulteren dat Apple niet voor 2020 zijn eerste 5G smartphone kan tonen. Om die reden zou het bedrijf ook in gesprek zijn met Mediatek voor het leveren van chips. Voor nu is het afwachten hoe dit gevecht zal vorderen, gezien Apples uithoudingsvermogen in het conflict met Samsung kan dit nog wel eens even gaan duren.