Nieuws

Samsung kondigt enorme 98-inch QLED-televisie met 8K-resolutie aan

Samsung heeft tijdens CES een van de grootste televisies wereldwijd gelanceerd, om precies te zijn gaat het om een 98-inch QLED-televisie met HDR10+ in de Q900R-serie.

Eind augustus bracht Samsung zijn nieuwste toevoeging aan in de line-up van televisies, het eerste scherm met een 8K-resolutie. Voorheen lag de maximale resolutie van televisies nog op 4K, omdat er simpelweg nog geen content met een hogere resolutie beschikbaar is. Tijdens IFA liet Samsung toch al de eerste 65-, 75- en 85-inch 8K-televisies zien in de Q900R-serie, deze serie bevat ook een 82-inch model, al verscheen dit nooit in Europa. Tijdens CES heeft Samsung zijn line-up in de Q900R-serie uitgebreid met een enorme televisie, om precies te zijn gaat het om een 98-inch QLED-televisie met een 8K-resolutie.

Met 98-inch brengt Samsung nu een van de grootste beschikbare televisies op de markt, niet eerder bracht Samsung zo’n grote televisie op de markt. De televisie valt in de Q900R-serie die in oktober officieel op de markt is gebracht, een behoorlijke prijzige serie: voor het 85-inch model betaal je op het moment van schrijven nog 14.999 euro, het is nog niet bekend hoeveel het 98-inch model gaat kosten. Mocht je tot aanschaf overgaan, dan krijg je wel een behoorlijke beleving, de televisie heeft namelijk een enorm hoge piekhelderheid van 4.000 nits. Dit maakt het ook mogelijk voor Samsung om ondersteuning voor HDR10+ toe te voegen. Dit gaat tevens gepaard met Direct Full Array Elite, Samsungs eigen versie op Full Array Local Dimming, een vereiste voor een ‘goed’ HDR-paneel.

Opschaling naar 8K-resolutie

Alhoewel de camera’s om video in 8K op te nemen beschikbaar zijn, gaat het nog wel even duren voordat het mogelijk zal zijn om dit over de kabels te kunnen versturen. Het heeft jaren geduurd voordat de eerste zenders 4K adopteerden, en zelfs dat is nog niet altijd het geval. Bij de presentatie van de 98-inch televisie kwam ook een woordvoerder van Amazons Prime Video-service aan bod, ook bij hun was het nog niet bekend wanneer de eerste 8K-content beschikbaar zou zijn. Samsung lost dit wel op door het toepassen van een 8K Quantum Processor. Met de processor is het mogelijk om video’s die via streaming, USB, HDMI of de set-top box bij de televisie op te schalen naar een 8K-resolutie. Als laatste belangrijke toevoeging heeft de televisie HDMI 2.1-aansluitingen, dit betekent dat de televisie in theorie 8K-beelden via HDMI kan ontvangen … zodra er 8K-content beschikbaar komt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business