Nieuws

Derde generatie AMD Ryzen processoren verschijnen medio 2019

AMD heeft de afgelopen jaren de markt van processoren behoorlijk weten op te schudden met zijn Ryzen-lineup. De derde generatie lijkt AMD zijn achterstand op Intel volledig in te gaan lopen.

AMD heeft CES 2019 niet links laten liggen, juist niet: het bedrijf organiseerde op woensdagavond in Las Vegas een evenement om zijn huzarenstukjes voor 2019 te tonen. Het bedrijf begon met de lancering van een nieuwe videokaart, de AMD Radeon VII, ’s werelds eerste videokaart geproduceerd op het 7nm procedé. Daarnaast nam Lisa Su, de CEO van AMD, ook het podium om alvast een eerste blik te geven op de Ryzen processoren voor 2019: de eerste keer voor AMD dat het ook processoren op 7nm zal gaan ‘bakken’. Het zal naast de eerste consumentenprocessor op een 7nm procedé overigens ook de eerste processor zijn met ondersteuning van de nieuwe PCIe 4.0-standaard, die als vervanging zal dienen voor PCIe 3.0.

Zoals AMD al eens eerder heeft gedaan stond de CEO trots op het podium met de eerste Ryzen 3-chip. Op de chip is te zien dat er twee losstaande dies zijn, AMD maakt niet langer gebruik van vier Ryzen dies waar er één of meer van zijn ingeschakeld. In plaats daarvan verkiest AMD een geheel nieuw ontwerp, een Ryzen ‘die’ bevat voortaan 8 cores. Het nieuwe ontwerp gaat door het leven als het chiplet-concept, dit liet AMD al eerder zien bij de lancering van nieuwe AMD Epyc-serverprocessoren. Naast de chiplets is er een I/O-die aanwezig, deze zal op een groter procedé worden gebakken. Op deze manier kan AMD leveringen van zijn nieuwe processoren vermoedelijk beter onder controle houden, mocht de opbrengst van wafers toch lager uitvallen, dan zal dit minder snel een gevolg hebben op de levering van zijn processoren.

Benchmarkscores

Lisa Su wist tijdens CES 2019 ook nog te vertellen dat de Ryzen processor uit de derde generatie beter presteerde dan de Intel 9900K, in Cinebench scoort de AMD Ryzen-processor 2.050 punten, eerder kwam een Ryzen 2700X nog tot ongeveer 1.835 punten. Tegelijkertijd laat AMD zien dat de processor van Intel meer stroom verbruikt ten opzichte van AMD Ryzen, grotendeels een gevolg van de omschakeling naar het 7nm procedé. Welke hardware er in het testsysteem aanwezig was voor het testen van de processoren is niet bekend – het is dan ook belangrijk om de testen met een korreltje zout te nemen. Voor realistische testen zal het wachten zijn tot de officiële onthulling ‘medio 2019’, welke processoren AMD op dat moment zal lanceren is nog niet bekend. Mocht je al een AMD Ryzen processor hebben, dan heeft AMD ook aan je gedacht: de derde generatie Ryzen zal nog altijd gebaseerd zijn op de AM4-socket.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business