Nieuws

AMD gaat vastberaden de strijd aan met Nvidia na de lancering van zijn Radeon VII-GPU

AMD heeft jaren een achterstand op Nvidia gehad op de grafische markt, het bedrijf hoopt zijn achterstand nu in te halen, en gaat de directe concurrentie aan met de Nvidia Geforce RTX 2080.

Nvidia is jarenlang de leider geweest op het grafische speelveld, toch weet Nvidia nog altijd beter presterende GPU’s te produceren in vergelijking met het aanbod van AMD. Zo bracht het bedrijf in 2017 zijn RX Vega 56- en 64 op de markt. Helaas bleef het achteraf behoorlijk stil rond deze kaarten, mede door problemen met de levering wist de fabrikant het nooit tot een succes om te vormen. CES 2019 luidt de klok voor het begin van een nieuw tijdperk, zo kan eenieder wel stellen, AMD heeft namelijk een grafische kaart laten zien, de AMD Radeon VII, die het de Nvidia Geforce RTX 2080 moeilijk moet maken. Mede door de komst van een nieuw 7nm procedé streeft AMD zijn concurrent voorbij, al is het maar vanwege zijn relatief gunstige prijsstelling ten opzichte van de grafische kaart van Nvidia.

Intern heeft AMD een geheel nieuwe chip gebakken op zijn eigen 7nm procedé. In de ‘die’ zijn zestig Compute-units aanwezig voor de grafische taken, over deze zestig ‘Compute-units’ zijn de 3.840 Stream Processors verdeelt, de kloksnelheid ligt op maximaal 1,8 GHz. Verder is er 16 GB HBM2-geheugen aanwezig. AMD maakt sinds de Vega-GPU’s gebruik van het snellere type geheugen – daarentegen is Nvidia juist al jaren een voorstander van het gebruik van GDDR-geheugen. Met 16 GB HBM2-geheugen zou er een theoretische geheugenbandbreedte zijn van 1 TB/s. AMD spreekt van behoorlijke verbeterde systeemprestaties met de Radeon VII, zo zou de Radeon VII 27 procent beter presteren in Blender in vergelijking met de RX Vega 64. In games zou de grafische kaart ook zeer behoorlijk presteren met een prestatieverbetering van 25- en 35 procent in Fortnite en Battlefield V respectievelijk.

AMD gaat zelfs zo ver dat het een vergelijking durft te stellen tussen de Radeon VII en de Geforce RTX 2080. Onbekend is of deze vergelijking in de praktijk ook terecht zal zijn – het is moeilijk om deze vergelijking te kunnen bevestigen omdat het simpelweg onbekend is hoe AMD de grafische kaarten test. Lang zullen we vermoedelijk niet hoeven wachten voordat de eerste testresultaten binnen komen druppelen, de grafische kaart moet in februari al beschikbaar zijn. Adviesprijs ligt op 699 dollar, al is het afwachten voor welke prijs de grafische kaart daadwerkelijk beschikbaar komt. In de praktijk zijn de adviesprijzen van de grafische kaarten die een fabrikant meegeeft namelijk niet gelijk aan de prijzen die Add-in board partners (AIB’s) zoals Asus en Gigabyte rekenen.

amdbusinessCES 2019gpunvidiaRadeon VII

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen