Nieuws

Microsoft gaat vanaf Windows 10 1903-update 7 GB reserveren voor systeemupdates

Ondanks dat computers steeds meer opslagruimte meekrijgen, blijven er nog altijd uitzonderingen. In Windows 10 neemt Microsoft maatregelen om ervoor te zorgen dat lager gespecificeerde systemen alsnog goed blijven werken.

Sinds 2015 heeft Windows 10 behoorlijke veranderingen doorgemaakt, er verschijnen immers twee keer per jaar grootschalige ‘onderdelenupdates’. Met deze updates voegt Microsoft meestal grote en nieuwe functies toe die eerst zijn getest in het Windows-insider kanaal. Microsoft blijkt met regelmaat tegen problemen aan te lopen met software-updates, zo zouden veel gebruikers niet voldoende ruimte hebben op hun interne opslag om deze updates uit te voeren. Ook loopt Microsoft tegen vergelijkbare zaken aan met tijdelijke bestanden, waaronder cache, maar ook Windows-rapporten. In sommige gevallen is het niet mogelijk om deze bestanden op te slaan. Vanaf de Windows 10 1903-update zal Microsoft daar een oplossing voor in gaan bouwen – je raakt er wel wat opslagruimte (definitief) door kwijt.

Mocht je op het moment van schrijven al een computer hebben met Windows 10 en deze in de toekomst een update naar 1903 geven, dan zal Windows de 7 GB-opslagruimte niet innemen. Het geldt enkel voor gebruikers die een schone installatie van Windows 10 1903 doen, en voor alle laptops en desktops die vanuit de fabriek met 1903 (of later) geleverd worden. De softwaregigant geeft aan dat deze actie nodig is om Windows en verschillende applicaties goed te laten draaien; als er geen, of onvoldoende, ruimte beschikbaar is zullen apps mogelijk niet zo stabiel werken als verwacht mag worden. Als je een schone installatie doet van Windows 10 1903 hoef je overigens niks te doen – Windows zal automatisch het proces in gang zetten om de 7 GB te reserveren, mits deze hoeveelheid opslagruimte beschikbaar is.

Is er niet voldoende opslagruimte, dan zal er een melding verschijnen dat je extra ruimte vrij moet maken, of bijvoorbeeld de opslagruimte kan vergroten door het aansluiten van een USB-stick. In de basis zal 7 GB-opslagruimte volgens Microsoft genoeg zijn om de software-updates, tijdelijke bestanden, en cache op te slaan. Als blijkt dat dit niet voldoende is, zal er automatisch extra opslagruimte toegevoegd worden aan de buffer. Microsoft geeft overigens aan dat het slim tijdelijke bestanden kan verwijderen uit de buffer, en zo kan voorkomen dat er extra ruimte aan de buffer van 7 GB toegevoegd moet worden als er een update uitgevoerd moet worden. Mocht je overigens de buffer willen verkleinen, dan is dat mogelijk door te navigeren naar Apps > Apps en onderdelen > Optionele onderdelen beheren. Ook kan je talen verwijderen die je niet gebruikt om de benodigde buffer te verkleinen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business