iPhone XR - Apple - 2

Apple heeft voor het tweede kwartaal op rij een winstwaarschuwing afgegeven. Om zijn afzet te verhogen verlaagd de techgigant mogelijk prijzen van iPhones in China, vooral de iPhone XR wordt een stuk voordeliger.

Advertentie

Voor het vierde kwartaal van 2018 werd al bekend dat Apple een lagere omzet zou verkrijgen. Onder andere de slechtere verkopen van de iPhone XS, XS Max en de iPhone XR Apple gooiden roet in het eten. Vorige week werd bekend dat er een verlaging van de omzetverwachting voor Q1 is afgegeven, de fabrikant uit Cupertino heeft zijn investeerders ingelicht over een lagere omzet – maar geeft weinig duidelijkheid over de reden voor de lagere omzet. Op vragen over de vermoedens wordt afwijkend gereageerd, verder zou de iPhone XR prima verkopen, maar zou Tim Cook de verkoopcijfers nog wel graag zien stijgen. Een nieuwe maatregel in China, het verlagen van de prijzen van specifieke iPhones, moet de stijging mogelijk maken.

Apple iPhone XR

Via het Chinese National Business Day (NBD) is er informatie gelekt over een prijsverlagingen die Apple door zou voeren in China om de verkopen te stimuleren. Ondanks dat de website van Apple in China geen verlaagde prijzen toont zouden er toch flinke prijsverlagingen worden doorgevoerd. Voor de iPhone XR zou de prijs verlaagd worden van 5.700 naar 5.250 Chinese Yuan, omgerekend een prijsdaling van 7,9 procent. Niet alleen de iPhone XR zal voorzien worden van de prijsverlaging, ook de iPhone 8, 8 Plus, X, XS en XS Max zullen een prijsdaling gaan zien. Voor de andere telefoons is niet bekend hoe ver de prijzen omlaag zullen gaan, NBD heeft daar op het moment van schrijven nog geen vermeldingen van gemaakt. Ook geeft NBD niet aan of het om tijdelijke of blijvende prijsverlagingen zal gaan.

Naast dat Apple op zijn Chinese website nog de reguliere prijs van 6.499 Chinese Yuan laat zien, gaat de techgigant tevens niet in op de geruchten omtrent de prijsverlaging. Als de prijsverlaging inderdaad geforceerd is voor de verkopende partijen, dan blijft het nog altijd afwachten of het een redding kan en zal zijn voor Apple. De iPhone XR blijft een dure telefoon en daarnaast wordt duidelijk hoe volatiel de smartphonemarkt is. Wereldwijd is namelijk een daling in de verkopen van smartphones te zien, dit wordt enerzijds veroorzaakt door de stagnerende groei van de economie door een opbloeiende handelsoorlog, maar ook door de gestegen prijzen van smartphones. Onopzettelijk doen consumenten steeds langer met een smartphone, zo zouden iPhone-gebruikers vermoedelijk langer met hun telefoons doen vanwege de gedaalde prijzen voor het vervangen van een batterij.

Advertentie