Lexar Professional 633x

Mocht je van plan zijn om een groot foto of videoproject uit te voeren, dan kan een SD-kaart met een hoge capaciteit een uitkomst zijn. Lexar heeft tijdens CES in Las Vegas de eerste SD-kaart van 1 TB op de markt gebracht.

Advertentie

Er is een flinke concurrentie op de markt van SD-kaarten, zo ondervond Lexar ook tot een aantal jaar terug; in 2017 werd duidelijk dat Micron geen toekomst meer zag voor Lexar en zette het bedrijf in de verkoop. Niet veel later was al bekend dat een Chinese chipfabrikant, Longsys, de fabrikant van geheugenkaarten had overgenomen. In 2018 was het de eerste keer dat Lexar weer begon met het verkopen van flash-gebaseerde producten. In Las Vegas heeft Lexar tijdens CES 2019 een nieuwe SD-kaart getoond, om precies te zijn een 1 TB SDXC-kaart, het is de eerste SD-kaart met een dergelijke capaciteit. Lexar laat de SD-kaart in zijn Professional-serie verschijnen, gericht op professionele fotografen, vergelijkbaar met de Extreme serie van Sandisk.

Joey Lopez, Senior Marketing Manager bij Lexar, begon de presentatie door vijftien jaar terug in de tijd te gaan, naar de tijd waar 1 GB enorm veel opslag was voor een SD-kaart. Nu zijn we dus vijftien jaar verder en is de opslagcapaciteit duizendmaal groter geworden, terwijl er niks is veranderd aan het formaat van de SD-kaart. Eerder verschenen er al geheugenkaarten van 256 en 512 GB, maar het werd nog niet gedacht dat 1 TB zo snel mogelijk zou zijn. De Lexar Professional 633x SDXC is ontworpen voor midrange DSLR-camera’s, videocamera’s en zelfs voor 3D-camera’s. Lexar maakt vermelding van leessnelheden van 95 Mb/s, terwijl de schrijfsnelheden rond de 70 Mb/s moeten liggen. Daarmee is de camera prima geschikt voor het opnemen van 4K-video, wat ook wordt gespecificeerd met de ondersteuning van de V30-standaard; verder draagt de Lexar Professional 633x de UHS-I-classificatie.

Prijzige SDXC-kaart

Gezien Lexar de eerste is om een 1 TB SD-kaart uit te brengen, mag het niet geheel een verrassing zijn dat de prijzen ontzettend hoog liggen. In het persbericht maakt Lexar een vermelding van een adviesprijs van 499,99 dollar, al lijkt een 512 GB SD-kaart uit dezelfde serie momenteel nog verkocht te worden voor ongeveer 300 euro, dus krijg je voor 200 euro extra de dubbele hoeveelheid opslag, niet eens zo heel raar – al is het natuurlijk nog even afwachten hoe de fabrikant van plan is om de prijs om te rekenen naar euro’s. Op het moment van schrijven lijkt de SD-kaart nog nergens verkrijgbaar te zijn. Als de opgegeven adviesprijs simpelweg te hoog ligt, dan is het aan te raden om nog even te wachten, de kans is groot dat er in de komende tijd meer SD-kaarten met een vergelijkbare capaciteit aan zitten te komen. Western Digital presenteerde twee jaar geleden bijvoorbeeld al een SD-kaart met dezelfde capaciteit, al verscheen deze, om nog onbekende redenen, nooit op de markt.