Nieuws

Nvidia stelt driver beschikbaar die G-Sync mogelijk maakt met FreeSync-schermen

Als je een van de vijfhonderd FreeSync monitoren in huis hebt staan, samen met een Nvidia-powered systeem, dan kan je vanaf heden genieten van G-Sync technologie, zonder een G-Sync monitor.

Er is al jaren een strijd gaande tussen Nvidia en AMD, beide fabrikanten hebben hun eigen standaard voor variabele verversingsfrequentie. Toch is het al jaren duidelijk dat AMD de, bij fabrikanten van monitoren, favoriete technologie in handen heeft. G-Sync van Nvidia is wel terug te vinden op een aantal monitoren, al liggen deze allemaal in het hogere prijssegment. In sommige gevallen vind je zelfs dezelfde schermen zonder G-Sync voor 100-200 euro minder. Het was wachten tot Nvidia het besluit nam om FreeSync – een standaard die zonder kosten te gebruiken is, waar je bij G-Sync behoorlijke royalty’s moet betalen – voor iedereen beschikbaar te stellen. Tijdens CES 2019 kwam de langverwachte ondersteuning van FreeSync door grafische kaarten van Nvidia – vanaf dinsdag zijn de drivers ook daadwerkelijk te downloaden van Nvidia’s website.

G-Sync en FreeSync zijn beide technologieën die de verversingsfrequentie van de grafische kaart kunnen synchroniseren met de monitor. Zonder de technologie krijg je vaak te maken met haperingen en mist de monitor in het ergste geval zelfs een groot aantal frames. Het beeld ontvangt immers niet voldoende (of juist te veel) beelden om tot zijn maximumverversingsfrequentie te komen. Nu FreeSync en G-Sync met elkaar kunnen gaan werken, wordt gamen op een monitor met een hoge verversingsfrequentie vermoedelijk wel een betere ervaring. Allereerst zal je de nieuwste driver moeten downloaden en installeren die vanaf dinsdag beschikbaar is, Nvidia heeft versienummer 417.71 meegegeven aan de driver. Vervolgens zal G-Sync vermoedelijk niet direct werken met je FreeSync-scherm, dit moet namelijk handmatig worden ingeschakeld, tenzij je onderdeel bent van de ‘lucky few’ met de twaalf FreeSync monitoren die Nvidia onder de ‘G-Sync Compatible’ noemer plaatst.

Nvidia legt een duidelijke differentiatie tussen de verschillende G-Sync technologieën.

400 FreeSync-monitoren getest

Deze twaalf monitoren zijn overgebleven na een test met vierhonderd monitoren, in zijn totaliteit zijn er vijfhonderd FreeSync-monitoren, aldus Nvidia. Voor de twaalf gecertificeerde monitoren geldt dat ze precies zo werken als verwacht mag worden van een G-Sync-product, andere monitoren hebben soms last van knipperend beeld als G-Sync is ingeschakeld – het is dus niet altijd aan te raden om de techniek in te schakelen. Verder zijn sommige monitoren simpelweg niet geschikt voor Nvidia’s technologie door de kleine FreeSync-range. Mocht je het uit willen testen, dan moet je de driver installeren, om vervolgens in de Nvidia Control Panel onder de ‘Display’-instellingen ‘G-Sync’ in te schakelen, als laatste moet je nog wel je monitor selecteren en klikken op ‘Apply’. Let wel, je hebt een Nvidia Geforce GTX 10xx of 20xx-serie grafische kaart nodig om deze functie te laten werken. Game on.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business