Nieuws

Apple mindert vaart met het aannemen van nieuw personeel na omzetwaarschuwing

Apple was eerder dit jaar nog één biljoen dollar waard op de beurs. Inmiddels zit de techgigant in zwaar weer, zijn nieuwste iPhones verkopen niet zo goed zoals analisten verwacht hadden. Het bedrijf moest zelfs een omzetwaarschuwing afgeven.

Wereldwijd lijkt de economie nog wel te groeien in 2019, maar het is duidelijk dat de groei snel begint af te zwakken. Economische instabiliteit, onder andere door een dreigend handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten, maar ook de Brexit draagt bij aan de instabiliteit. Tim Cook, CEO van Apple, moest begin dit jaar, voor het eerst in de geschiedenis van Apple, een omzetwaarschuwing afgeven. Verwacht werd dat het bedrijf dit kwartaal nog een omzet waar zou kunnen maken van 89 miljard dollar.

Inmiddels is de omzetverwachting met vijf miljard dollar bijgesteld naar een totaalomzet van 84 miljard dollar. Dit zou volgens Cook onder andere te maken hebben met de ‘levensduur’ van telefoons. Apple heeft in 2018 vermoedelijk 11 miljoen batterijen vervangen hebben in zijn reparatieprogramma, dat zal niet bijdragen aan het verkopen van een ‘gezonde’ hoeveelheid iPhones dit kwartaal. Apple heeft, aldus Bloomberg, zijn HR-afdeling al laten weten dat het voortaan minder snel nieuwe medewerkers aan zal nemen om toekomstige ontslagen te voorkomen.

Financiële onzekerheid

Apple heeft in de afgelopen jaren een flink aantal medewerkers aangenomen om nieuwe projecten op te zetten, zoals het team dat verband houdt met Artificiële Intelligentie (AI). Volgens Bloomberg zou Cook tijdens een bijeenkomst voor zijn medewerkers eerder deze maand hebben aangegeven dat het flink zal blijven investeren in het team; op dat punt zal Apple dus niet snijden in het aannemen van nieuwe medewerkers. Tim Cook wist echter nog niet aan te duiden welke teams er wel minder medewerkers bij zullen krijgen, ook laat Cook niet weten hoe lang deze operatie aan zal blijven. Vermoedelijk zullen er nog wel voldoende vacatures bij komen voor het team dat zich focust op de iPhone; eind vorig jaar wist Bloomberg daarbij nog te melden dat Apple juist extra mankracht heeft ingezet voor de marketing van de nieuwe iPhone XS (Max) en de iPhone XR. Volgens de geruchten kwam het marketingpersoneel van andere afdelingen waar de nood minder hoog is.

Het zal waarschijnlijk niet komen tot ontslagen binnen het bedrijf, maar het is duidelijk dat Apple moeite heeft om zijn producten succesvol aan de man te brengen. Cook heeft tegenover de pers nog niet willen bevestigen dat de nieuwe iPhones minder goed verkopen dan verwacht werd. Maar, gezien de uitzonderlijke omzetverwachting vlak na de onthulling van de nieuwe iPhones, is dat zo goed als bevestigd. Of Apple zich de komende maanden – met maatregelen zoals de ‘slomere’ indiensttreding van nieuwe personeel – weet te herpakken, is nog niet te voorspellen. Vooralsnog staat de techgigant weer flink lager met een market cap. van 732,8 miljard dollar, Apple was eerder vorig jaar nog één biljoen dollar waard.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business