Android Q dark mode

Ben je Android 9 na enkele maanden al beu dan zijn hier de eerste nieuwtjes over Android Q al, inclusief een donkere modus voor alle apps.

Na Android Oreo en Pie is het de beurt aan de letter Q om het nieuwe Android besturingssysteem een naam te geven. Wordt het misschien Android Quiche? Niets is zeker, maar wat wel min of meer zeker lijkt is de aanwezigheid van een dark mode in Android Q.

Technologiewebsite XDA liet vandaag in een bericht weten dat het een zeer vroege build van Android Q te pakken heeft gekregen. In die build zit een donkere modus die op alle onderdelen van het systeem van toepassing is. Heb je nogal snel last van pijnlijke ogen bij het lang staren naar een smartphone of computerscherm, dan heb je dus geluk. Als een app geen donkere modus heeft, zal deze nieuwe feature ze toch toepassen, zo blijkt uit de tests van XDA.

Google lijkt ook te werken aan een soort van desktopmodus voor deze update, want er is een optie bijgekomen in het ontwikkelaarsmenu dat hierop wijst. Of we deze optie ook in de uiteindelijke release gaan tegenkomen is nog onbekend. Momenteel werkt ze alvast nog niet.

Google sluit het net ook rond het gebruiken van locatiedata in de achtergrond en geeft gebruikers nu de mogelijkheid om dit niet toe te laten als een app in de achtergrond aan het werken is.

Verder zijn er nog wat toegankelijkheidsfuncties bijgekomen die je het leven als gebruiker makkelijker moeten maken. Zo is er de optie ‘Time to read’ en ‘Time to take action’, maar hoe zij een impact gaan hebben op notificaties is nog niet helemaal duidelijk.