Nieuws

DRAMeXchange meldt dat prijzen DRAM- en NAND-geheugen sneller zullen dalen dan verwacht

De prijzen van DRAM- en NAND-geheugen zitten al voor een jaar in een dalende conjunctuur, volgens DRAMeXchange zal dat ook in het nieuwe jaar nog niet gaan wijzigen, met prijsdalingen uiteenlopend van 15- of 20 procent.

DRAMeXchange, onderdeel van Trendforce, voorspelt elk kwartaal hoe de prijzen van DRAM- en NAND-geheugen zich zullen bewegen. Eerder deze maand kwam het al met een rapport waarin het zijn voorspelling uitte voor het eerste kwartaal van 2019. Inmiddels heeft DRAMeXchange weer een rapport uitgebracht, gebaseerd op een nieuw onderzoek. Sinds januari 2018 zijn de prijzen van NAND en DRAM-geheugen behoorlijk aan het dalen; deze daling zal zich de aankomende tijd nog wel wat doorzetten, sneller dan de analisten van Trendforce eerder nog hadden verwacht. Dat komt mogelijk door de invloed van CapEx-investeringen uit 2018 die de productiecapaciteit in het eerste kwartaal van 2019 nog altijd verder laat groeien.

In het eerdere rapport werd nog aangeduid dat fabrikanten van plan waren om de investeringen voor het nieuwe jaar flink te laten krimpen. Natuurlijk blijven er altijd CapEx-investeringen nodig voor nieuwe machines en ook fabrieken, maar de drie grootste fabrikanten: Samsung, SK Hynix en Micron, willen de huidige prijsdalingen proberen te voorkomen. Door het verlagen van de investeringen zorgen de fabrikanten ervoor dat de productiecapaciteit minder hard groeit, waardoor het aantal chips dat van de band rolt dichter op de vraag ligt. In het afgelopen jaar werden de drie fabrikanten overdonderd door de langere vraag naar chips, waardoor flinke overschotten zijn ontstaan. Met het nieuwe rapport worden de prijsdalingen nog wat aangescherpt, zo zou er niet 15 maar zelfs 20 procent van de prijs van DRAM-geheugen af gaan in het eerste kwartaal.

Deze prijsdalingen zijn gebaseerd op nieuwe afspraken tussen de chipfabrikanten en de fabrikanten die de geheugenchips op hun modules plaatsen. Op het moment van schrijven zou een module van 4 en 8 GB DRAM-geheugen respectievelijk nog ongeveer 30 en 60 dollar kosten. Nieuwe prijsafspraken zien een daling van deze prijs van 10 procent in januari, waarmee de nieuwe prijs voor een 8 GB module op 55 dollar uit zou komen. Volgens DRAMeXchange zal de prijs in februari en maart nogmaals met tien procent per maand dalen. Deze continue daling is een gevolg van de constante hogere productiegroei die Samsung, SK Hynix en Micron zien. Hoe lang de daling precies aan zal houden is nog niet te zeggen, wel wordt er verwacht dat het de drie volgende kwartalen nog effect zal hebben op de prijs. Dat is overigens niet veel anders voor NAND-geheugen, waarbij DRAMeXchange een prijsdaling voorziet van twintig procent in het eerste kwartaal en vijftien procent in het tweede kwartaal.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business