Nieuws

Android Q maakt het gemakkelijker om een simlock op toestellen te plaatsen

Android Q gaat een walhalla worden voor providers die een simlock op hun toestellen willen plaatsen, in nieuwe comments is te lezen hoe gemakkelijk het wordt om providers te white- of blacklisten.

Als je vroeger wel eens een toestel bij een provider hebt gekocht, dan ben je je vast nog wel bewust van het fenomeen van de simlock. De providers probeerden klanten, door middel van het blokkeren van een simkaart van andere providers, binnenshuis te houden. Telefoons met simlocks werden in veel gevallen ook met korting verkocht, waardoor het meestal interessant was voor consumenten om zo’n toestel aan te schaffen. Google gaat het vanaf Android Q weer een stuk gemakkelijker maken voor providers om een simlock op een smartphone te plaatsen; theoretisch gezien kan dit leiden tot meer smartphones met een simlock, ook in de Benelux, al is daar nog niks te zeggen over een bevestiging van Google.

Googles nieuwe simlock-functie heeft effect op telefoons met zowel één als twee simsloten. Providers kunnen ervoor kiezen om bij een dual-sim telefoon beide simsloten af te sluiten voor externe partijen. Ook is er de optie voor het openstellen van het tweede simslot voor een andere provider, als het eerste simslot ‘bezet’ is met een simkaart uit eigen huis. Functioneel wordt het een stuk gemakkelijker om een simlock in te stellen: vanaf Android Q kan er simpelweg een white- en blacklist worden toegevoegd van de providers die wel of niet geblokkeerd moeten worden, zo blijkt uit een viertal commits die 9to5Google heeft ontdekt. Natuurlijk is het altijd belangrijk om mee te wegen dat we nog redelijk vroeg in de ontwikkeling van Android Q zitten, er kan dus nog het een en ander veranderen voor de onthulling van de nieuwste versie van Android. Vermoedelijk rolt de eerste Developer Preview rond maart of april uit, en horen we meer over het nieuwe besturingssysteem tijdens Google I/O ‘19.

In de Benelux gaan we vermoedelijk niet veel meer horen over deze functionaliteit. Alhoewel simlocks nog wel aanwezig zijn in onze contreien, is het verre van wat het vroeger is geweest. Steeds meer winkels verkopen enkel nog ‘unlocked’ modellen van smartphones, tegelijkertijd zijn providers minder gefocust op het verkopen van smartphones met een simlock. Daarnaast was een simlock veel aanwezig bij smartphones die werden geleverd in combinatie met een prepaid simkaart; nu prepaid een stille dood staat te wachten, zal ook dat niet meer van veel betekenis zijn. Aan de andere kant van deze planeet, in de Verenigde Staten, is het echter een geheel ander verhaal, daar worden veel telefoons nog altijd verkocht met een simlock. Gezien Googles vestigingsplaats is het toevoegen van deze functie dan ook niet zo vreemd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business