Nieuws

Android Q is onderweg: meer privacy- en veiligheidsmaatregelen en een donker thema

Android Q staat spreekwoordelijk al voor de deur. Steeds meer informatie begint dan ook te lekken, al is het afwachten wanneer Google zijn eerste Developer Preview- en Beta beschikbaar zal maken.

Android Pie landde in augustus 2018 op de aardbodem. De nieuwe versie bracht onder andere een vernieuwd uiterlijk, maar er was ook hard gewerkt aan maatregelen om je batterijduur te verlengen. Het mag geen verrassing zijn dat Android Q inmiddels ook in de finale fase van zijn ontwikkeling zit. Zo aan het begin van het jaar verschijnen er steeds meer verwijzingen naar Android Q op de Android-repo. Eerder lekte al uit dat er een donker thema aan zit te komen en ditmaal verschijnt er meer over nieuwe privacy- en veiligheidsmaatregelen in Android Q. Wanneer de eerste versie van Android Q verschijnt is nog niet bekend. Vorig jaar begon Google in maart met het uitrollen van de eerste ‘Developer Preview’, de openbare Android P ‘Beta 1’ voor consumenten rolde pas later uit.

Laten we beginnen met de informatie die eerder al verscheen. XDA Developers ontdekte eigenhandig dat Android Q (eindelijk) een donker thema zou krijgen. Het volledige donkere thema zal in de plaats komen van het huidige gedeeltelijke thema voor je notificatiescherm en de appdrawer. Alhoewel er vanuit Google geen bevestigend geluid is gekomen, is het wel al zo goed als zeker. Eind vorig jaar bracht Google een donker thema aan in een groot deel van zijn applicaties voor Android, waaronder YouTube. Google Chrome lijkt het volgende ‘slachtoffer’ te worden. Zowel de desktopapplicatie als de mobiele versie van Chrome staan in de wachtrij om verduisterd te worden.

Privacy- en veiligheidsmaatregelen

Google is al jaren aan het spelen met de privacy bij het gebruiken van Androidapplicaties. Vanaf Android 6.0 is het bijvoorbeeld mogelijk om applicaties toegang te ontzeggen van een aantal permissies, waaronder je bestandsbeheer, camera en locatie. Android Q moet wederom een focus gaan leggen op privacybeschermende maatregelen. XDA Developers heeft ontdekt dat het klembord in Android Q een aantal wijzigingen zal ondergaan. Dat heeft onder andere te maken met de manier waarop apps toegang krijgen tot het klembord. Momenteel kunnen alle applicaties een aanvraag indienen om de informatie op je klembord uit te lezen. De gebruiker hoeft daar niet expliciet toestemming voor te geven, terwijl er wel gevoelige informatie in opgeslagen kan staan. Met Android Q is er in de basis geen toestemming meer voor alle applicaties; in plaats daarvan krijgen enkel applicaties van de fabrikant standaard al toegang.

Ook gezichtsherkenning lijkt een basisonderdeel van Android Q te worden. Net zoals met de Fingerprint API van Android 6.0 Marshmallow, zou er nu ook een ‘Face recognition API’ verschijnen met Android Q. Door middel van de API wordt het gemakkelijker om gezichtsherkenning toe te passen op een smartphone. Daarnaast brengt de API nieuwe mogelijkheden voor bijvoorbeeld bankapplicaties, die met de API in Android betalingen kunnen laten goedkeuren. Het is echter nog afwachten geblazen tot Google meer laat weten over de nieuwste versie van het besturingssysteem. Google I/O lijkt daarvoor de geschikte plaats te zijn. Google’s jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie zal dit jaar plaatsvinden tussen 7 en 9 mei in het Google Plex, Californië.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business