Samsung

Tijdens CES 2019 was het buzzword van het jaar al uitgevonden: 8K-televisies. Niet alleen zijn ze enorm duur, 8K-beelden zijn er nog niet. Toch is Samsung druk bezig om de 8K-televisies naar het mainstream publiek te pushen.

Advertentie

Inmiddels is de stap naar 4K-televisies bij vrijwel alle fabrikanten afgerond. Het is bijvoorbeeld moeilijk om nog een 50-inch televisie te vinden met een Full-HD-resolutie. Het jaar werd dan ook ingeluid met een nieuw ‘buzzword’: 8K-televisies. In plaats van de focus te leggen op beeldtechnologieën, zoals OLED of LCD-panelen, zet Samsung vol in op 8K. Met de resolutie krijg je viermaal zoveel pixels als met 4K-televisies – wat mij betreft een overbodige toevoeging. Toch is Samsung druk bezig om meer televisies richting het mainstreamsegment te brengen. Dit doet het onder andere door de introductie van nieuwe chips die de beeldkwaliteit van 8K-televies moeten verbeteren. Met de nieuwe Display Driver IC-chips wordt het namelijk mogelijk om de benodigde bandbreedte naar het scherm te vervoeren.

Tot op heden had Samsung vrij weinig keuze voor zijn televisie Display Driver IC-chips. Er lag namelijk een probleem bij de bandbreedte die Samsung via de chip kon vervoeren. Met de bestaande chips kon het Koreaanse bedrijf slechts 2 Gbps vervoeren naar de 8K-panelen. In de volledige 8K-resolutie geeft dat niet voldoende data om kwalitatief hoogstaande 8K-beelden te tonen. Met de nieuwste Display Driver IC-chips (S6CT93P) is de bandbreedte opgehoogd naar 4 Gbps. Door het ophogen van de bandbreedte elimineert Samsung het gebruiken van extra componenten. Dit moet ook de randen rondom het scherm ten goede komen, zo schrijft het bedrijf in zijn persbericht. Normaliter worden extra componenten voor de toevoer van data aan het scherm in de schermranden verwerkt. Samsung zegt dat het daarmee televisies zou kunnen produceren waarbij schermranden volledig geëlimineerd zijn.

Heel erg nuttig zijn 8K-televies voorlopig nog niet. Veel programma’s op televisies worden nog uitgezonden in Full-HD-resolutie, terwijl 4K bij veel streamingsdiensten de courante resolutie is. Met het WK vorig jaar werd er voor het eerst 4K live uitgezonden; in 2020 moeten er bij de Olympische Spelen in Tokio al 8K-beelden beschikbaar zijn. Daar blijft het echter wel bij, want je zal nooit de beelden in 8K-resolutie kunnen bekijken vanwege de benodigde compressie. Momenteel is dat zelfs nog het geval met 4K-beelden als je ze bijvoorbeeld via de kabel of satelliet kijkt. Ook internetverbindingen zijn niet gemaakt voor beelden met een 8K-resolutie, ondanks de ondersteuning van YouTube voor weergave van video’s in 8K. Mocht je een 8K-televisie willen kopen, dan mag je voorlopig behoorlijk diep in de buidel tasten…